Η τεχνητή νοημοσύνη καταναλώνει τεράστιες ποσότητες νερού, αποκαλύπτει νέα μελέτη

networking-g23c1adc1e_1280

Τα δημοφιλή μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (LLM), όπως το ChatGPT της OpenAI και το Bard της Google, είναι ενεργοβόρα,, αλλά όπως αποκαλύπτει μια νέα μελέτη, απαιτούν και τεράστιες ποσότητες νερού.

Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Κολοράντο Ρίβερσαϊντ και του Τέξας Άρλινγκτον προδημοσίευσαν μια μελέτη που δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους, η οποία εξετάζει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της εκπαίδευσης της τεχνητής νοημοσύνης που δεν χρειάζεται μόνο άφθονη ηλεκτρική ενέργεια, αλλά και τόνους νερού για την ψύξη των κέντρων δεδομένων.

Εξετάζοντας πόση ποσότητα νερού απαιτείται για την ψύξη των κέντρων επεξεργασίας δεδομένων που απασχολούν εταιρείες όπως η OpenAI και η Google, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μόνο για την εκπαίδευση του GPT-3, η Microsoft, η οποία συνεργάζεται με την OpenAI, καταναλώθηκαν 700.000 λίτρα νερού. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, αυτό ισοδυναμεί με την ποσότητα νερού που απαιτείται για την ψύξη ενός πυρηνικού αντιδραστήρα.

Όπως σημειώνει η μελέτη, το νερό που χρησιμοποίησε η Microsoft για να ψύξει τα κέντρα δεδομένων της στις ΗΠΑ κατά την εκπαίδευση του GPT-3, ήταν αρκετό για να παράγει 370 αυτοκίνητα BMW ή 320 ηλεκτρικά οχήματα Tesla. Αν είχαν εκπαιδεύσει το μοντέλο στα κέντρα δεδομένων της εταιρείας στην Ασία, τα οποία είναι ακόμη μεγαλύτερα, οι αριθμοί αυτοί θα είχαν τριπλασιαστεί.

Το ChatGPT χρειάζεται να «καταναλώσει» περίπου μισό λίτρο νερού για μια απλή συνομιλία περίπου 20-50 ερωτήσεων και απαντήσεων, σημειώνουν οι ερευνητές.

«Ενώ ένα μπουκαλάκι νερό των 500 ml μπορεί να μην ακούγεται πολύ, το συνολικό συνδυασμένο αποτύπωμα νερού εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά μεγάλο, λαμβάνοντας υπόψη τα δισεκατομμύρια χρηστών του ChatGPT», έγραψε η επιστημονική ομάδα.

Οι επιστήμονες δήλωσαν πως εταιρείες όπως η Google και η OpenAI «μπορούν, αλλά και πρέπει, να αναλάβουν την κοινωνική ευθύνη και να δώσουν το παράδειγμα, αντιμετωπίζοντας το δικό τους αποτύπωμα νερού. Αυτό θα είναι ένα πρώτο βήμα για να σβήσουν την ακατάσχετη ‘δίψα’ της τεχνητής νοημοσύνης».

ΠΗΓΗ: Futurism

www.ertnews.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *