Η υπερθέρμανση του πλανήτη θα επηρεάσει τις καλλιέργειες λαχανικών και οσπρίων

Η παγκόσμια παραγωγή λαχανικών και οσπρίων θα μπορούσε να μειωθεί σημαντικά εξαιτίας των προβλεπόμενων κλιματικών αλλαγών, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στo επιστημονικό περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Επιστημών (Proceedings of the National Academy of Sciences).

Η μελέτη, την οποία ηγήθηκε η Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου (London School of Hygiene and Tropical Medicine), είναι η πρώτη που εξετάζει συστηματικά το βαθμό στον οποίο οι προβλεπόμενες αλλαγές, όπως η αύξηση της θερμοκρασίας και η μειωμένη διαθεσιμότητα νερού, θα μπορούσαν να επηρεάσουν την παραγωγή των λαχανικών και των οσπρίων. Οι αλλαγές αυτές, αναμένεται να γίνουν πιο αισθητές στον αιώνα μας δημιουργώντας σημαντικές προκλήσεις για την παγκόσμια γεωργία, την επισιτιστική ασφάλεια και τη διατροφή. Ενώ υπάρχουν αυξανόμενες αποδείξεις ότι οι προβλεπόμενες μελλοντικές αλλαγές θερμοκρασίας και βροχόπτωσης θα οδηγήσουν σε σημαντική μείωση των αποδόσεων πολλών βασικών καλλιεργειών όπως το ρύζι και το σιτάρι, οι επιπτώσεις στα λαχανικά και τα όσπρια, σημαντικά συστατικά των υγιεινών διαιτολογίων, είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστες. Για αυτό τον λόγο, οι ερευνητές της μελέτης, ανέλυσαν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία από πειραματικές μελέτες που δημοσιεύτηκαν από το 1975 και μετά, πάνω σε αυτό το θέμα.

«Η έρευνα δείχνει πως αν συνεχίσουμε σα να μη συμβαίνει τίποτα, η κλιματική αλλαγή θα μειώσει σημαντικά τη συνολική διαθεσιμότητα αυτών των θρεπτικών συστατικών. Πρέπει να αναλάβουμε δράση επειγόντως, να στηρίξουμε μια γεωργία πιο ανθεκτική στις κλιματικές αλλαγές και αυτό πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Alan Dangour, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η αύξηση της θερμοκρασίας κατά 4 βαθμούς Κελσίου που αναμένεται μέχρι το 2100, εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη συνεχίσει με τον τρέχοντα ρυθμό, θα μειώσει τις καλλιέργειες κατά 31,5%. Στη Νότια Ευρώπη και σε μεγάλα τμήματα της Αφρικής και της Νότιας Ασίας, οι αυξημένες θερμοκρασίες θα μειώσουν την ποσότητα λαχανικών κατά 31% περίπου.

«Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι, καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται κάποιες χώρες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν ταυτόχρονα μεγάλες απώλειες καλλιεργειών, γεγονός που έχει σημαντικές επιπτώσεις στις τιμές των τροφίμων και στην επισιτιστική ασφάλεια», τόνισε η κύρια συγγραφέας της μελέτης, Michelle Tigchelaar, του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον.

ΠΗΓΗ: Sciencesetavenir

www.ert.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *