Η ΦΤΩΧΕΙΑ ΔΙΑΛΥΕΙ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ – FANTOMAS.GR

 

 

Του Βασίλη Ταλαμαγκα

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία έφθασε τον Μάιο το 73,5%, το υψηλότερο ποσοστό από το Φεβρουάριο του 2002, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα.
Άλμα 105,9% διαπιστώθηκε στο κόστος των μεταφορών, αντανακλώντας την ενεργειακή κρίση ενώ οι τιμές των τροφίμων διαμορφώνονται στο εξωπραγματικό ποσοστό του 89,1%.
Τα νέα στοιχεία δείχνουν εκ νέου διολίσθηση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου, ενώ το τουρκικό νόμισμα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση για έναν χρόνο, με απώλεια περίπου του 45% της αξίας του.
Αιτία, η μείωση των επιτοκίων κατά 500 μονάδες βάσης, που άρχισε τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους υπό τις οδηγίες του Τούρκου προέδρου.
Η φτώχεια στην οποία βυθίζονται αναπόφευκτα τα τουρκικά νοικοκυριά, λόγω του πληθωρισμού, είναι «ο μοναδικός αντίπαλος» του Ταγίπ Ερντογάν ενόψει των κοινοβουλευτικών εκλογών που έχουν προγραμματισθεί για τον Ιούνιο του επόμενου έτους.
Η υποστήριξη για το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) της Τουρκίας μειώθηκε στο 27,7%, σύμφωνα με έρευνα της τουρκικής εταιρίας δημοσκοπήσεων ORC Research τον Ιούνιο, από το ποσοστό άνω του 42% που συγκέντρωσε το κόμμα στις εκλογές του 2018.
Το Κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP) είδε τη δεύτερη μεγαλύτερη υποστήριξη, σύμφωνα με την έρευνα, με το 23,8% να λέει ότι θα ψηφίσει υπέρ του κοσμικού κόμματος.
Η έρευνα έρχεται καθώς η χώρα αντιμετωπίζει επίσημο πληθωρισμό-ρεκόρ άνω του 70%, μετά την πτώση της τουρκικής λίρας στα τέλη του περασμένου έτους, εν μέσω της απότομης υποχώρησης των αποθεματικών της κεντρικής τράπεζας και της ανορθόδοξης νομισματικής πολιτικής του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που άφησε το νόμισμα όλο και πιο εκτεθειμένο.
Πριν λίγες ημέρες ο Ερντογαν αύξησε την τιμή του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά και τη βιομηχανία, ασκώντας μεγαλύτερη πίεση στον πληθωρισμό στη χώρα.
Περίπου το 20,6% υποστήριξε το αντιπολιτευόμενο ακροδεξιό Καλό Κόμμα (İP), σε μια αύξηση 2,2 ποσοστιαίων μονάδων στους ψηφοφόρους του κόμματος από την έρευνα του ORC τον Μάιο.
Το σοσιαλιστικό φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) και ο εταίρος του συνασπισμού AKP, ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) ακολούθησαν, λαμβάνοντας 7,5% και 7,1%, αντίστοιχα, και τα δύο πάνω από το νέο εκλογικό όριο που ορίστηκε στο 7%.
Θα ανακάμψει το καθεστώς Ερντογαν ;
Ακόμα και με μια μεγάλη υποστήριξη «εκτός των τειχών» το μέλλον του είναι αβέβαιο . Πολλοί πιστεύουν ότι το διάστημα μέχρι τις εκλογές του Ιουνίου του 2023 είναι πολύ μακρύ .
Οι απρόβλεπτες εξελίξεις μπορεί να είναι η γενεσιουργός αιτία μιας νέας πραγματικότητας στην χώρα .

 

Πηγή

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *