Η ΧΑΜΑΣ ΑΝΤΕΓΡΑΨΕ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΤΕΤ – FANTOMAS.GR

 

Του Βασίλη Ταλαμαγκα

Το «μικρό και αδύναμο κράτος του Ισραήλ, » όπως λένε σαρκαστικά έγκυροι αναλυτές , υπονοώντας την τεράστια στρατιωτική ισχύ που έχει , στα πρόσφατα γεγονότα με την Χαμας , εμφανίστηκε όντως μικρό και αδύναμο .
Το Ισραήλ διαθέτει ένα από τα πιο εκτεταμένα και εξελιγμένα δίκτυα πληροφοριών στη Μέση Ανατολή, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Έχει πληροφοριοδότες ενσωματωμένους μέσα σε μαχητικές ομάδες όχι μόνο στα παλαιστινιακά εδάφη αλλά και στον Λίβανο, τη Συρία και αλλού.
Έχει, στο παρελθόν, καταφέρει να «εξαφανίσει» ηγέτες μαχητών είτε με πλήγματα ακριβείας με μη επανδρωμένα αεροσκάφη είτε ακόμη και με παγιδευμένα κινητά τηλέφωνα. Και όμως πριν λίγες ημέρες στο τέλος μιας εβραϊκής γιορτής, φαίνεται ότι «πιάστηκε στον ύπνο».
Η Χαμάς μπόρεσε να σχεδιάσει και να εξαπολύσει ίσως την μεγαλύτερη , προσεκτικά συντονισμένη επίθεση κατά του Ισραήλ φαινομενικά με απόλυτη μυστικότητα.
Στις 31 Ιανουαρίου 1968 στον πόλεμο του Βιετνάμ , κατά τη βιετναμέζικη πρωτοχρονιά –«Τετ»– η κομμουνιστική πλευρά εξαπέλυσε και εκείνη τότε , τη μεγαλύτερη επίθεσή της στη μέχρι τότε πορεία του πολέμου. Η επίθεση έπληξε 36 από τις 44 πρωτεύουσες νομών.
Από στρατιωτικής πλευράς η επίθεση Τετ ήταν αποτυχημένη. Καθώς επιδίωξε να μεγιστοποιήσει τους επιχειρησιακούς στόχους της πλήττοντας πολλά σημεία σε όλη τη χώρα ταυτόχρονα, επέφερε την αραίωση των κομμουνιστικών δυνάμεων, που ως εκ τούτου υστερούσαν ποσοτικά σε κάθε τόπο, αντιβαίνοντας την αρχή του πολέμου περί της συγκέντρωσης δυνάμεων.
Επιπλέον, η επίθεση μεγάλης κλίμακας έφερε τις κομμουνιστικές δυνάμεις σε ανοικτή σύγκρουση με τους αντιπάλους τους, όπου η συντριπτική αμερικανική υπεροπλία μπορούσε επιτέλους να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά.
Η επίθεση Τετ απέτυχε επίσης να προκαλέσει γενική εξέγερση του πληθυσμού του Νότιου Βιετνάμ και την ανατροπή του καθεστώτος του Νότιου Βιετνάμ.
Είχε όμως ανέλπιστα μεγάλη επιτυχία όσον αφορά τις συνέπειές της στο εσωτερικό μέτωπο των ΗΠΑ. Έπειτα από τρία χρόνια αεροπορικών βομβαρδισμών, έπειτα από την αποστολή στρατού μισού εκατομμυρίου και έπειτα από τις διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του για το «φως στο τέλος του τούνελ», το αμερικανικό κοινό παρακολούθησε κατάπληκτο ζωντανά στην τηλεόραση τις οδομαχίες δίπλα στο κτιριακό σύμπλεγμα της αμερικανικής πρεσβείας.
Ένα πανίσχυρο αίσθημα παραπλάνησης και εξαπάτησης κυρίευσε τότε τους Αμερικανούς και σαν τεράστιο κύμα σάρωσε την προεδρία Τζόνσον.
Ίσως η επίθεση της Χαμας να έχει τα ίδια αποτελέσματα για την κρατούσα τάξη στο Ισραήλ όπως συνέβη τότε με την επίθεση της Τετ .

 

Πηγή fantomas.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *