Η Neuralink ετοιμάζει εγκεφαλικό εμφύτευμα για τυφλούς

whats-next-mobile.aede448d

Το πρώτο εγκεφαλικό εμφύτευμα της Neuralink βρίσκεται ακόμη σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Ωστόσο η νεοσύστατη εταιρεία ετοιμάζει ήδη ένα δεύτερο εμφύτευμα που υπόσχεται να θεραπεύσει την τύφλωση, σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη της Neuralink, Ίλον Μασκ.

«Το Blindsight είναι το επόμενο προϊόν της Neuralink μετά το Telepathy», έγραψε ο Μασκ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter).

Ο επικεφαλής της Tesla και της SpaceX ανέφερε ότι το Blindsight επέτρεψε σε τυφλές μαϊμούδες να δουν.

Ο δισεκατομμυριούχος πρόσθεσε ότι η ανάλυση θα είναι αρχικά χαμηλή, όπως τα «πρώιμα γραφικά της Nintendo», αλλά ότι τελικά θα ξεπεράσει την ανθρώπινη όραση στο μέλλον.

Ο Μασκ έκανε την εν λόγω ανάρτηση μία ημέρα αφότου η Neuralink δημοσιοποίησε ένα βίντεο με τον πρώτο ασθενή που έλαβε το εγκεφαλικό εμφύτευμα της εταιρείας. Ο 29χρονος Νόλαντ Άρμπο έλαβε τον Ιανουάριο το εγκεφαλικό εμφύτευμα στο πλαίσιο της πρώτης κλινικής δοκιμής της εταιρείας. Στο βίντεο, ο ασθενής φαίνεται να κινεί έναν κέρσορα σε μια οθόνη φορητού υπολογιστή μόνο με τη σκέψη του. Χάρη στο εμφύτευμα, ο Άρμπο μπορεί να παίζει σκάκι στον υπολογιστή του.

«Πρέπει να γίνει πολλή δουλειά ακόμη, αλλά έχει ήδη αλλάξει τη ζωή μου», δήλωσε ο 29χρονος.

Τον Νοέμβριο του 2022, ο Μασκ αναφέρθηκε στο εμφύτευμα Blindsight κατά τη διάρκεια μιας παρουσίασης της εταιρείας. «Πιστεύουμε ότι μπορούμε να αποκαταστήσουμε την όραση ακόμη και σε κάποιον που γεννήθηκε τυφλός» είχε δηλώσει.

Η Neuralink δεν έχει αναφερθεί στις τεχνικές λεπτομέρειες σχετικά με τη λειτουργία του εμφυτεύματος, ούτε έχει δημοσιοποιήσει κάποια επιστημονική μελέτη σχετικά με τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών. Ωστόσο, η δημοσιοποίηση του βίντεο αποτέλεσε μια νίκη για την εταιρεία του Μασκ, η οποία έχει δεχθεί κριτικές για την τεχνολογία και τις πρακτικές κλινικών δοκιμών.

ΠΗΓΗ: Euronews, PCMAG

www.ertnews.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...