Η Unesco προειδοποιεί για την ανεξέλεγκτη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στα σχολεία

Η Unesco προειδοποίησε κατά της ανεξέλεγκτης χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) στα σχολεία κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Οι νέοι δεν γνωρίζουν επαρκώς ότι προγράμματα όπως το ChatGPT μπορούν να παράγουν «επιφανειακό, ανακριβές ή ακόμη και επιβλαβές περιεχόμενο», σύμφωνα με έναν οδηγό που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στο Παρίσι.

Ως κατώτατη ηλικία για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, ο Οργανισμός Πολιτισμού και Εκπαίδευσης του ΟΗΕ συνιστά τα 13 έτη. Οι ερευνητές, οι εκπαιδευτικοί και οι εκπαιδευόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το περιεχόμενο που παράγεται με τη χρήση ΤΝ μπορεί να παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας άλλων. Επιπλέον, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το περιεχόμενο βασίζεται σε δεδομένα που είναι ήδη διαθέσιμα και ότι τα αποτελέσματα επομένως «αντικατοπτρίζουν μόνο την πιο κοινή ή επικρατούσα άποψη των πραγμάτων και οι φωνές των μειονοτήτων δεν λαμβάνονται υπόψη.

Η Unesco απηύθυνε έκκληση στις κυβερνήσεις να ρυθμίσουν τη χρήση της ΤΝ στα σχολεία το συντομότερο δυνατό.«Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αποτελέσει μια μεγάλη ευκαιρία για την ανθρώπινη ανάπτυξη, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει βλάβες και μειονεκτήματα», δήλωσε η Γενική Γραμματέας της Unesco Όντρεϊ Αζούλεϊ. Μια ωφέλιμη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, είπε, θα μπορούσε να είναι η δημιουργία υπότιτλων για παιδιά με προβλήματα ακοής.

Πριν από ένα μήνα, διεθνείς εταιρείες μέσων ενημέρωσης είχαν ήδη απευθύνει έκκληση στους πολιτικούς να ρυθμίσουν νομικά τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στις ειδήσεις. Τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης απειλούν να καταστρέψουν επιχειρηματικά μοντέλα, να πλημμυρίσουν το Διαδίκτυο με παραπληροφόρηση και να παραβιάσουν τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων, τόνισαν.

Το περιεχόμενο που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να προσδιορίζεται σαφώς ως τέτοιο. Η παγκόσμια «επιτυχία» του προγράμματος ChatGPT που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη από το περασμένο φθινόπωρο έχει αναζωπυρώσει τη συζήτηση γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη. Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης είναι ικανά να παράγουν πληθώρα περιεχομένου μετά από σύντομες οδηγίες κειμένου.

Πηγή: AFP

www.ertnews.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *