Θεραπεία για τις πέτρες στα νεφρά χωρίς χειρουργείο και νάρκωση ανέπτυξαν οι επιστήμονες

Στους 19 αριθμώνται οι άνθρωποι που δοκίμασαν μια νέα θεραπεία αφαίρεσης πέτρας από τα νεφρά, δίχως την ανάγκη χειρουργείου, με τα αποτελέσματα να είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά.

Η θεραπεία αυτή χρησιμοποιεί κύματα υπερήχων αντί για κρουστικά κύματα, επιτρέποντας έτσι στους ασθενείς να παραμένουν ξύπνιοι καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.

Σημειώνεται ότι η παραδοσιακή μέθοδος της εξωσωματικής λιθοτριψίας με κρουστικό κύμα (ESWL) στέλνει κρουστικά κύματα στις πέτρες, σπάζοντας τες σε μικρότερα κομμάτια για να αποβληθούν από το σώμα. Επειδή η διαδικασία μπορεί να είναι εξαιρετικά επίπονη, οι ασθενείς πρέπει είτε να υποβληθούν σε καταστολή είτε να αναισθητοποιηθούν.

Ωστόσο, με τη νέα διαδικασία λιθοτριψίας (BWL) θρυμματίζονται πέτρες χρησιμοποιώντας σύντομες ρυθμικές εκρήξεις ενέργειας υπερήχων, όπως περιγράφεται λεπτομερώς στο Journal of Urology.

Η τεχνική αυτή μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματική και ταυτόχρονα δεν απαιτεί καταστολή ή αναισθησία.

Όπως δημοσιεύει το Wolters Kluwer Health, έως και το 15% των ανθρώπων θα αποκτήσουν πέτρες στα νεφρά κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Συνηθέστερα, οι πέτρες μπορούν να βγουν φυσικά από το σώμα, όμως οι μεγαλύτερες θα πρέπει να αφαιρεθούν χειρουργικά

Για την ώρα, η πειραματική θεραπεία έχει δοκιμαστεί μόνο σε μια μικρή ομάδα έτσι απαιτούνται νέες ερευνητικές δοκιμές προτού χορηγηθεί σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Πλέον, εφόσον αποδειχτεί επιτυχής, θα μπορούσε «να προσφέρει έγκαιρη θεραπεία που οδηγεί σε μείωση του συνολικού πόνου και του κόστους», επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, οι ερευνητές της μελέτης.

Πηγή: designtaxi.com

www.ertnews.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.