Ισλανδία: Εντυπωσιακή κατάρρευση κρατήρα σε ηφαίστειο (βίντεο)

APTOPIX Iceland Volcano

Εικόνες δείχνουν τον κρατήρα ενός ηφαιστείου που δημιουργήθηκε λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν στην Ισλανδία να καταρρέει, εκτοξεύοντας λάβα.

Το ηφαίστειο δημιουργήθηκε από υπόγεια έκρηξη που άνοιξε ρωγμή σχεδόν 3 χιλιομέτρων στη χερσόνησο Reykjanes της Ισλανδίας, νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Ρέικιαβικ. Ακολούθησαν 7.000 σεισμοί στην περιοχή.

Η τεκτονική δραστηριότητα ήταν πιο αργή για μία εβδομάδα περίπου μετά από αυτή την έκρηξη.

Σε μια ανάρτηση στο Facebook, το Εργαστήριο Ηφαιστειολογίας και Φυσικών Κινδύνων του πανεπιστημίου της Ισλανδίας ανέφερε ότι ο κρατήρας αρχικά «γέμισε μέχρι το χείλος με λάβα και άρχισε να ρίχνει “βόμβες λάβας”».

Μέσα σε λίγες ώρες, σχηματίστηκε ένα μικρό ρήγμα, το οποίο επέτρεψε στη λάβα να χυθεί στον κρατήρα και τελικά οδήγησε στην κατάρρευση ενός τμήματος του κρατήρα. Αυτό με τη σειρά του απελευθέρωσε ένα «ποτάμι λάβας» προς τα βόρεια και δυτικά του ηφαιστείου.

Ο Ngibjörg Jónsdóttir, αναπληρωτής καθηγητής γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας, δήλωσε ότι υπήρξε κάποια «ανησυχία» επειδή δύο άνθρωποι βρίσκονταν στην περιοχή περίπου μία ώρα πριν καταρρεύσει ο κρατήρας. «Δεν θα έπρεπε φυσικά να είναι εκεί αφού η περιοχή γύρω απ’τον κρατήρα είναι κλειστή και εξαιρετικά επικίνδυνη», δήλωσε.

Σύμφωνα με το Μετεωρολογικό κέντρο της Ισλανδίας, δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τον πληθυσμό, καθώς η γύρω περιοχή είναι ακατοίκητη. Παρόλαυτα ορισμένοι κάτοικοι που ζουν στην κοντινή χερσόνησο Reykjanes περιορίστηκαν στα σπίτια τους και ενθαρρύνθηκαν να κοιμούνται με κλειστά παράθυρα λόγω του κινδύνου τοξικών αερίων.

ΠΗΓΗ: Dailymail

www.ertnews.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *