Ισπανία: Ένα χωριό-«φάντασμα» αναδύθηκε εξαιτίας της ξηρασίας

Ένα χωριό-«φάντασμα» που αναδύθηκε εξαιτίας της ξηρασίας η οποία άδειασε σχεδόν μια τεχνητή λίμνη στα σύνορα Ισπανίας-Πορτογαλίας, προσελκύει πλήθος τουριστών με τα απόκοσμα, γκρίζα ερείπια του.

Καθώς η στάθμη της λίμνης έπεσε στο 15% της χωρητικότητάς του, αποκάλυψε τα ίχνη της ζωής του χωριού Αθερέδο (Aceredo) στη βορειοδυτική περιοχή της Γαλικίας της Ισπανίας, που πλημμύρισε το 1992 για να δημιουργηθεί η τεχνητή λίμνη Άλτο Λινδόσο (Alto Lindoso).

«Είναι σαν να παρακολουθώ μια ταινία. Έχω ένα αίσθημα θλίψης», δήλωσε στο CNN, ο 65χρονος συνταξιούχος Μαξιμίνο Περέζ Ρομέρο από την A Coruna. «Η αίσθησή μου είναι ότι αυτό θα συμβεί με την πάροδο των ετών λόγω της ξηρασίας και της κλιματικής αλλαγής», πρόσθεσε.

(AP Photo/Emilio Morenatti)

Περπατώντας στο λασπώδες έδαφος που έχει ραγίσει από την ξηρασία σε ορισμένα σημεία, οι επισκέπτες βρήκαν μερικώς κατεστραμμένες στέγες, τούβλα και ξύλινα συντρίμμια που κάποτε αποτελούσαν πόρτες ή δοκάρια, ακόμη και μια βρύση με νερό που έτρεχε ακόμη από έναν σκουριασμένο σωλήνα. Κιβώτια με άδεια μπουκάλια μπύρας ήταν στοιβαγμένα δίπλα σε αυτό που κάποτε ήταν καφετέρια και ένα σχεδόν καταστραμμένο παλιό αυτοκίνητο σκούριαζε δίπλα σε έναν πέτρινο τοίχο.

Η Μαρία ντελ Κάρμεν Γιάνεθ, δήμαρχος της κοινότητας Λόμπιος, στο οποίο ανήκει το χωριό Αθερέδο, απέδωσε την κατάσταση στην έλλειψη βροχόπτωσης τους τελευταίους μήνες, ιδίως τον Ιανουάριο, αλλά και στην «επιθετική εκμετάλλευση» από την πορτογαλική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας ΕDP, η οποία διαχειρίζεται την τεχνητή λίμνη.

Την 1η Φεβρουαρίου, η κυβέρνηση της Πορτογαλίας διέταξε έξι τεχνητές λίμνες, συμπεριλαμβανομένης της Άλτο Λινδόσο, να σταματήσουν σχεδόν τη χρήση νερού για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και την άρδευση, λόγω της επιδεινούμενης ξηρασίας.

Η EDP δήλωσε στο Reuters ότι τα χαμηλά επίπεδα της λίμνης, οφείλονται στην ξηρασία, αλλά ότι διαχειρίζεται τους υδάτινους πόρους «αποτελεσματικά» και ότι είναι πάνω από τις ελάχιστες απαιτήσεις.

Τα ερωτήματα σχετικά με τη βιωσιμότητα των τεχνητών λιμνών δεν είναι καινούργια. Πέρυσι, πολλά ισπανικά χωριά διαμαρτυρήθηκαν για τον τρόπο με τον οποίο επιχειρήσεις ηλεκτρικής ενέργειας χρησιμοποιούσαν τις λίμνες, μετά από μια ταχεία άντληση από μια λίμνη στη δυτική Ισπανία. Η εταιρεία ωστόσο δήλωσε ότι ακολουθούσε τους κανόνες.

(AP Photo/Emilio Morenatti)

Τα στοιχεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος δείχνουν ότι οι τεχνητές λίμνες της Ισπανίας βρίσκονται στο 44% της χωρητικότητάς τους, πολύ κάτω από τον μέσο όρο του 61% περίπου κατά την τελευταία δεκαετία, αλλά εξακολουθούν να είναι πάνω από τα επίπεδα που καταγράφηκαν κατά την ξηρασία του 2018. Πηγή του υπουργείου δήλωσε ότι οι δείκτες ξηρασίας έδειξαν πιθανή επιδείνωση τις επόμενες εβδομάδες, αλλά δεν εντόπισαν γενικευμένο πρόβλημα σε όλη τη χώρα.

Ο Χοσέ Αλβάρεζ, πρώην οικοδόμος από το Λόμπιος, ένιωσε ένα μείγμα νοσταλγίας και μοιρολατρίας όταν θυμήθηκε τις ημέρες που δούλευε στο Αθερέδο.

«Είναι τρομερό, αλλά είναι αυτό που είναι. Έτσι είναι η ζωή. Κάποιοι πεθαίνουν και κάποιοι ζουν», είπε στο CNN.

ΠΗΓΗ: CNN

 

www.ertnews.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.