Ισχυρή έκρηξη υποθαλάσσιου ηφαιστείου «γέννησε» ένα νέο νησί στον Ειρηνικό

téléchargement (1)

Μια πρόσφατη υποθαλάσσια ηφαιστειακή έκρηξη οδήγησε στο σχηματισμό ενός νέου νησιού στα ανοικτά των ακτών του νησιού Ίβο Τζίμα, περίπου 1.200 χιλιόμετρα νότια του Τόκιο, ανακοίνωσαν Ιάπωνες ερευνητές. Το νέο νησί είναι πλέον μέρος του συμπλέγματος των νησιών Ογκασαβάρα (Ogasawara) και αποτελείται κυρίως από βραχώδεις μάζες που σχηματίστηκαν βόρεια του τόπου της έκρηξης.

Το νέο νησί θα μπορούσε να μεγαλώσει και να αλλάξει σχήμα εάν συνεχιστεί η ηφαιστειακή δραστηριότητα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Σεισμολογικών Ερευνών του Πανεπιστημίου του Τόκιο. Αν και οι εκρήξεις σημειώθηκαν μόνο στο νοτιότερο άκρο του Ίβο Τζίμα, αρκετοί βράχοι συσσωρεύτηκαν και βόρεια του σημείου της έκρηξης, με αποτέλεσμα να σχηματιστεί ένα στρογγυλό νησί με διάμετρο περίπου 100 μέτρα. Τα νερά γύρω από το νέο νησί αποχρωματίστηκαν και γέμισαν με ελαφρόπετρα, έναν τύπο εξαιρετικά πορώδους πετρώματος που σχηματίζεται κατά τη διάρκεια ηφαιστειακών εκρήξεων. Οι βράχοι στο νησί σχημάτισαν ένα ομόκεντρο μοτίβο, ωστόσο, οι ερευνητές δεν εντόπισαν κάποιο κρατήρα στην επιφάνεια.

(Setsuya Nakada)

Τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί αρκετές υποθαλάσσιες εκρήξεις στην περιοχή αυτή. Οι φρεατικές εκρήξεις όπως είναι γνωστά αυτά τα φαινόμενα, δημιουργούνται όταν το καυτό μάγμα συναντήσει ένα θύλακα νερού, επιφανειακό ή υπόγειο. Η ακραία θερμοκρασία του μάγματος, η οποία κυμαίνεται από 500 μέχρι 1.170 °C προκαλεί σχεδόν ακαριαία εξάτμιση του νερού, η οποία οδηγεί σε μία έκρηξη ατμού, νερού, τέφρας, βράχων και ηφαιστειακών βομβών. Κάτω από το νερό, το ηφαιστειακό υλικό που αναβλύζει από τον πυθμένα της θάλασσας στερεοποιείται αμέσως.

Στις 21 Οκτωβρίου άρχισαν να σημειώνονται ηφαιστειακές δονήσεις οι οποίες συνεχίστηκαν μέχρι την έκρηξη, όπως αναφέρουν οι Japan Times. Σύμφωνα με τον Σέτσουγια Νακάντα, ομότιμο καθηγητή ηφαιστειολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο, το μάγμα εκρήγνυται κάτω από το νερό γύρω από το Ίβο Τζίμα εδώ και καιρό, με αποτέλεσμα να στερεοποιείται κάτω από την επιφάνεια.

Κατά τη διάρκεια μιας προηγούμενης έκρηξης στη νοτιοανατολική ακτή του Ίβο Τζίμα τον Ιούλιο του 2022, το μάγμα εκτοξεύθηκε για πρώτη φορά μαζί με φρεατικές εκρήξεις τέφρας και ατμού.

«Το σημείο της έκρηξης είναι σχεδόν ίδιο με εκείνο που του 2022 και υποδηλώνει την επανάληψη της δραστηριότητας του μάγματος στο Ίβο Τζίμα», έγραψαν οι ερευνητές.

Δεν είναι σαφές πόσο θα διαρκέσει η τελευταία έκρηξη, αλλά το νέο νησί θα μπορούσε να συγχωνευθεί με το Ίβο Τζίμα, δήλωσε ο Νακάντα στους Japan Times.

ΠΗΓΗ: Live Science

www.ertnews.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...