Κάμερα κατέγραψε το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο

a94df9f0-929b-11ee-97a1-8344d0fe62b6

Την προηγούμενη εβδομάδα, το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο άρχισε να κινείται για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια. Το A23a, όπως ονομάζεται, έχει έκταση περίπου 4.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και αποκολλήθηκε από τις ακτές της Ανταρκτικής το 1986, αλλά σχεδόν αμέσως κόλλησε στον πυθμένα του ωκεανού και παρέμεινε για πολλά χρόνια στη θάλασσα Γουέντελ. Στις 24 Νοεμβρίου, το παγόβουνο αποκολλήθηκε και άρχισε να κινείται προς τον Νότιο Ωκεανό. Σύμφωνα με την Βρετανική Ανταρκτική Έρευνα (BAS), το Ανταρκτικό Περιφερειακό Ρεύμα θα οδηγήσει το A23a στην «λεωφόρο των παγόβουνων».

Αυτή την εβδομάδα, το ερευνητικό πλοίο RRS Sir David Attenborough πέρασε από την περιοχή όπου βρίσκεται το παγόβουνο, στο πλαίσιο της προγραμματισμένης διαδρομής του προς τη Θάλασσα Γουεντέλ. Η BAS έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο και εικόνες που κατέγραψε το RRS Sir David Attenborough.

Οι ερευνητές κατάφεραν επίσης να πάρουν δείγματα από το παγόβουνο, τα οποία ελπίζουν ότι θα τους βοηθήσουν να κατανοήσουν τον τρόπο με τον οποίο η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τον Νότιο Ωκεανό και τους οργανισμούς που ζουν εκεί.

«Γνωρίζουμε ότι αυτά τα γιγάντια παγόβουνα μπορούν να παρέχουν θρεπτικά συστατικά στα νερά από τα οποία περνούν, δημιουργώντας ακμάζοντα οικοσυστήματα σε λιγότερο παραγωγικές κατά τα άλλα περιοχές», δήλωσε η Λόρα Τέιλορ, βιογεωχημικός και μέλος της αποστολής.

«Ωστόσο δεν γνωρίζουμε ποια είναι η διαφορά που μπορούν να κάνουν τα συγκεκριμένα παγόβουνα, η κλίμακα τους και η προέλευσή τους σε αυτή τη διαδικασία. Πήραμε επίσης δείγματα των επιφανειακών υδάτων του ωκεανού. Αυτά θα μας βοηθήσουν να προσδιορίσουμε ποια ζωή θα μπορούσε να σχηματιστεί γύρω από το A23a και πώς αυτό το παγόβουνο και άλλα επηρεάζουν τον άνθρακα στον ωκεανό και την ισορροπία του με την ατμόσφαιρα», εξήγησε η Τέιλορ.

Η άνοδος της θερμοκρασίας των υδάτων και του αέρα που προκαλείται από την υπερθέρμανση του πλανήτη διαταράσσει την ισορροπία των οικοσυστημάτων κατά μήκος των ακτών της Ανταρκτικής και της Γροιλανδίας, επιταχύνοντας το λιώσιμο των πάγων και αυξάνοντας τα ποσοστά των παγετώνων.

ΠΗΓΗ: Daily Mail

www.ertnews.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...