Κίνα: Ανακαλύφθηκε νέο είδος μεγάλου θαλάσσιου ερπετού από την εποχή των δεινοσαύρων

Κινέζοι και Καναδοί παλαιοντολόγοι ανέφεραν ένα νέο είδος μεγάλου θαλάσσιου ερπετού, σύγχρονο με τους δεινόσαυρους, στη νότια Κίνα, ανέφερε την Πέμπτη το Xinhua.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PeerJ την Πέμπτη, περιγράφει πολλά οστά σπονδυλωτών που βρέθηκαν σε ασβεστόλιθο στην αυτόνομη περιοχή Guangxi Zhuang της νότιας Κίνας.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Γεωεπιστημών στην Κίνα και στο Μουσείο Δεινοσαύρων Philip J. Currie στον Καναδά επιβεβαίωσαν ότι τα λείψανα ανήκουν σε ένα θαλάσσιο ερπετό, πιθανότατα συγγενή ιχθυόσαυρων.

Οι ιχθυόσαυροι ζούσαν κυρίως στη Μεσοζωική Εποχή (251 εκατομμύρια έως 65,5 εκατομμύρια χρόνια πριν). Είχαν άφθονο και ποικιλόμορφο πληθυσμό, ειδικά στην Τριασικό και Ιουράσιο, την πρώτη και τη δεύτερη περίοδο του Μεσοζωικού, αντίστοιχα, όταν οι δεινόσαυροι ήταν τα κυρίαρχα πλάσματα στη Γη.

Το απολίθωμα περιλαμβάνει μόνο το μπροστινό μέρος του σκελετού του κορμού, συμπεριλαμβανομένων μερικών σπονδύλων και πλευρών, ένα οστό άκρου και κοιλιακά οστά (gastralia).

Οι ερευνητές συνέκριναν το απολίθωμα με άλλα θαλάσσια ερπετά της πρώιμης Τριασικής περιόδου και τελικά κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα υπολείμματα ανήκαν σε ένα προηγουμένως άγνωστο είδος. Οι ερευνητές το ονόμασαν Baisesaurus robustus, σύμφωνα με τη μελέτη.

Υπολογίζεται ότι αυτό το θαλάσσιο ερπετό που ανακαλύφθηκε πρόσφατα είχε μήκος περίπου τρία μέτρα. Ως εκ τούτου, ήταν σημαντικά μεγαλύτερο σε σύγκριση με άλλα ερπετά που μοιάζουν με ιχθυόσαυρους του πρώιμου Τριασικού στην Κίνα.

Επίσης, η δομή του απολιθώματος, πιο στιβαρή από αυτή των συντρόφων του, υποδηλώνει ειδικές ικανότητες για κολύμπι, πιθανώς για μεταναστεύσεις μεγάλων αποστάσεων κατά μήκος του ανατολικού άκρου ενός αρχαίου ωκεανού, όπως αναφέρεται στη μελέτη.

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

www.ertnews.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.