Και τώρα οι δυο τους: Δημ. Βερβεσός- Δημ. Αναστασόπουλος – Τι θα κρίνει την επόμενη μέρα στον ΔΣΑ – Η έκπληξη και οι αριθμοί

Οι συσχετισμοί δυνάμεων μεταξύ των υποψηφίων προέδρων που έμειναν εκτός δεύτερου γύρου και η αποχή, που συνήθως είναι μεγαλύτερη στον δεύτερο γύρο, θα κρίνει εν πολλοίς τις εκλογές για τη θέση του προέδρου του μεγαλύτερου επιστημονικού συλλόγου της χώρας, του ΔΣΑ.

Οι δυο μονομάχοι, Δημ. Βερβεσός και Δημ. Αναστασόπουλος είχαν αναμετρηθεί και στις εκλογές του 2017 με νικητή τον πρώτο, ο οποίος στον πρώτο γύρο επιβεβαίωσε ότι κατήλθε ως φαβορί για τη θέση αφού κατέγραψε αύξηση δυνάμεων και σε ποσοστά και σε ποσοστιαία επιρροή.

Συγκεκριμένα έλαβε 29.37% και 3580 ψήφους, ενώ στο πρώτο γύρο του 2017 είχε πάρει 25.75% και 2785 ψήφους.

Αύξηση είδε και ο Δημ. Αναστασόπουλος που πήρε 21.63% και 2637 ψήφους ενώ το 2017 είχε πάρει στον πρώτο γύρο 17.42% και 1884 ψήφους.

Εκλογές δικηγόρων

Εκλογές δικηγόρων: Οι παράμετροι

Στην αύξηση των ποσοστών έπαιξε ρόλο προφανώς και η αύξηση των εγγεγραμμένων που το 2017 ήταν 20.990 και το 2021 έφτασε στους 23.397 . Πάντως σε κατώτερα επίπεδα από το 2017 κυμάνθηκε η συμμετοχή των δικηγόρων της Αθήνας στον πρώτο γύρο των εκλογών αφού κυμάνθηκε στο 54, 66 % από το 55.42% στον πρώτο γύρο των εκλογών του 2017.

Βασική παράμετρος όμως είναι το γεγονός ότι ο Δημ. Βερβεσός αυξάνει τα ποσοστά του μετά απο μια τετραετία διοίκησης και εν μέσω κρίσεων όπως η πανδημία με κλειστά τα δικαστήρια της χώρας επι μακρόν.

Εκλογές δικηγόρων: Το πολιτικό μήνυμα

Έκπληξη πάντως αποτέλεσε το ποσοστό 14.98% που συγκέντρωσε ο Θανάσης Καμπαγιάννης, της Εναλλακτικής Παρέμβασης – Δικηγορικής Ανατροπής, που κινείται στο χώρο αριστερά της αριστεράς, το οποίο προφανώς αποτελεί ένα σαφές μήνυμα κυρίως από νέους δικηγόρους που δεν βρίσκουν έκφραση στους κυρίαρχους δικηγορικούς συσχετισμούς. Ισχυρή παρουσία κατέγραψε και ο Μιχ. Καλαντζόπουλος με 9.93% που πέτυχε και τη συνένωση κεντρώων δυνάμεων (με τη σύμπραξη μεταξύ άλλων του ποινικολόγου Θοδ. Μαντά) , όπως βέβαια και ο Αλ. Μαντζούτσος (9.36%) στην πρώτη ανεξάρτητη απόπειρά του αφού προερχόταν από τον συνδυασμό του Δημ. Αναστασόπουλου.

Και τώρα οι δυο τους: Δημ. Βερβεσός- Δημ. Αναστασόπουλος – Τι θα κρίνει την επόμενη μέρα στον ΔΣΑ – Η έκπληξη και οι αριθμοί

Ποιοι έμειναν εκτός…

Εκτός (ως πρόσωπα ) μένουν πάντως ο γνωστός ποινικολόγος Θέμης Σοφός με 5.11% ( 7.86% το 2017) που διατέλεσε και αντιπρόεδρος του ΔΣΑ, ο Άγγελος Βρεττός με 4.90% και ο Χάρης Κονδύλης 4.72%.

Τα προσωπα αυτά πάντως, με χρόνια παρουσία στα δικηγορικά πράγματα, θα αποτελέσουν προφανώς βαρόμετρο και για την επόμενη μέρα αφού θα γείρουν την πλάστιγγα προς τον έναν ή τον άλλο υποψήφιο. Κομβικό ρόλο βέβαια θα παίξει και η αποχή , αφού αναμένεται να είναι μεγαλύτερη στο δεύτερο γύρο. Το 2017 (Βερβεσός 57.62%, Αναστασόπουλος 42.38%) η συμμετοχή από 55,42 στον πρώτο γύρο έπεσε στο 42.34% στον δεύτερο.

Δημ. Βερβεσός: Οι δικηγόροι έστειλαν ισχυρό μήνυμα

Ο νυν πρόεδρος του ΔΣΑ και νικητής του πρώτου γύρου των εκλογών με δήλωσή του αναφέρει:

“Οι δικηγόροι της Αθήνας έστειλαν σήμερα ισχυρό μήνυμα για τη συνέχιση του έργου μας. Τους ευχαριστoύμε από καρδιάς. Συγχαίρω όλους τους συνυποψηφίους Προέδρους και υποψηφίους συμβούλους για τον αγώνα που έδωσαν. Αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από όσα μας χωρίζουν.

Η συνεργασία όλων αποτελεί βασική επιλογή μας. Ο αγώνας για την επίλυση των καθημερινών προβλημάτων των δικηγόρων παραμένει προτεραιότητά μας.

Ο Σύλλογος θα σταθεί δίπλα σε όλους τους συναδέλφους που έχουν ανάγκη στήριξης και ιδίως στους νέους.

Καλούμε όλους τους δικηγόρους της Αθήνας στις 5 και 6 Δεκεμβρίου, σε μία ευρεία δικηγορική συμπαράταξη για να χαράξουμε μαζί το κοινό μας μέλλον”.

Εκλογές δικηγόρων

 

Πηγή fantomas.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *