Κορονοϊός: Νέα μετάλλαξη από το Καμερούν στη Γαλλία

Την ώρα που η μετάλλαξη Όμικρον επικρατεί σταδιακά στον πλανήτη, οι επιστήμονες στη Γαλλία εντόπισαν μια νέα μετάλλαξη κορονοϊού σε ταξιδιώτη από το Καμερούν. Η νέα παραλλαγή της covid-19 έχει εντοπιστεί ως τώρα σε 12 άτομα από την κοινότητα Φορκαλκιέ, στον γαλλικό νομό Αλπ Ντε Ωτ Προβάνς, που βρίσκεται στην περιοχή Προβηγκίας – Άλπεων – Κυανής Ακτής.

Η έρευνα έγινε από το ερευνητικό κέντρο IHU – Méditerranée Infection της Μασσαλίας, δημοσιεύθηκε πριν λίγες ώρες και βρίσκεται ακόμη υπό εξέταση.

Το κρούσμα εντοπίστηκε στα μέσα Νοεμβρίου μετά την επιστροφή του ατόμου που δεν κατονομάζεται, το οποίο βρισκόταν στο Καμερούν για τρεις ημέρες. Η νέα παραλλαγή δείχνει πως φέρει έναν αριθμό γενετικών παραλλαγών, εκ των οποίων κάποιες είναι συνεπείς με παλαιότερα γνωστά στελέχη του ιού. Για την ώρα ονομάστηκε B.1.640.2 ή απλούστερα, “IHU”, από το ίδρυμα στο οποίο εργάζεται η επιστημονική ομάδα που την απομόνωσε.

Οι επιστήμονες του IHU προειδοποιούν ότι είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε πώς θα συμπεριφερθεί η παραλλαγή, όσον αφορά τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων ή πόσο εύκολα μπορεί να μεταδοθεί σε άλλους. Οι πρώτες αναφορές δείχνουν πως η παραλλαγή αυτή φέρει έως και 46 στελέχη, τα οποία είναι περισσότερα από τα αντίστοιχα που φέρει η λιγότερο επιθετική σε σχέση με τη Δέλτα, Όμικρον.

Η δήλωση της μετάλλαξης έγινε αρχικά στις 10 Δεκεμβρίου, ωστόσο ο ΠΟΥ δεν την έχει συμπεριλάβει στις επίσημες που έχει υπό εξέταση. Για την ώρα, σύμφωνα πάντα με το ερευνητικό κέντρο και την αντίστοιχη δημοσίευση στο medRxiv, δεν έχει εντοπιστεί σε άλλη χώρα επισήμως. Οι πρώτες ενδείξεις αναφέρουν πως η νέα μετάλλαξη εκδηλώνει πιο γρήγορα συμπτώματα και εντοπίζεται πιο εύκολα, πράγμα που θεωρείται θετικό για την ιχνηλάτηση και τον περιορισμό της.

Ο επιδημιολόγος Eric Feigl-Ding δημοσίευσε ανάρτηση στο Twitter στην οποία αναφέρει ότι νέες παραλλαγές συνεχίζουν να εμφανίζονται, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα είναι πιο επικίνδυνες. “Αυτό που κάνει μια παραλλαγή πιο γνωστή και επικίνδυνη είναι η ικανότητά της να πολλαπλασιάζεται λόγω του αριθμού των μεταλλάξεων που έχει σε σχέση με τον αρχικό ιό”, έγραψε. “Για την ώρα πρέπει να εξετάσουμε σε ποια κλίμακα επικινδυνότητας θα ενταχθεί η εν λόγω παραλλαγή”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αυτό πάντως που απασχολεί τους επιστήμονες διεθνώς είναι το γεγονός πως παρά την επικράτηση της Όμικρον, η Δέλτα συνεχίζει να βρίσκει έδαφος στον γενικό πληθυσμό προκαλώντας πιο σοβαρά συμπτώματα και επιπλοκές στους ανεμβολίαστους. Από την άλλη, όπως σημειώνει και η γαλλική ερευνητική ομάδα, αν δεν υπάρχει ευρεία διάθεση εμβολίων και φαρμάκων προς τις “τρίτες” χώρες που έχουν μείνει πίσω στο πρόγραμμα εμβολιασμού, η συνέχεια της πανδημίας θα παραμείνει απρόβλεπτη.

Στη Γαλλία, οι βουλευτές αρχίζουν να εξετάζουν το νομοσχέδιο για τη μετατροπή του υγειονομικού πάσου σε εμβολιαστικό πάσο για όλους τους Γάλλους άνω των 12 ετών, με το σχέδιο νόμου να φαίνεται βέβαιο ότι θα υιοθετηθεί, παρά την αντίδραση κάποιων κομμάτων.

Τις τελευταίες ημέρες ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων στη Γαλλία ξεπέρασε επανειλημμένα το όριο των 200.000, παρά το γεγονός ότι το 90% των κατοίκων της χώρας άνω των 12 ετών είναι εμβολιασμένο.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση της covid-19, που οφείλεται στο στέλεχος Όμικρον, η κυβέρνηση θέλει να αυξήσει την πίεση στους περίπου πέντε εκατομμύρια Γάλλους που παραμένουν ανεμβολίαστοι. Από τις 15 Φεβρουαρίου, προκειμένου κάποιος να θεωρείται πλήρως εμβολιασμένος θα πρέπει να έχει κάνει αναμνηστική δόση εμβολίου κατά της covid-19 τέσσερις μήνες, και όχι περισσότερους από επτά μήνες, μετά τη δεύτερη δόση. Μία μόλυνση ισοδυναμεί με μία δόση.

Πηγή fantomas.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.