Κρατικοποιείται η επιχείρηση ηλεκτρισμού EDF λόγω της ενεργειακής κρίσης – FANTOMAS.GR

Η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στην κρατικοποίηση της επιχείρησης ηλεκτρισμού Electricite de France SA (EDF), προκειμένου να βρει διέξοδο αντιμετώπισης της διαρκώς κλιμακούμενης ενεργειακής κρίσης που ζει η Ευρώπη.

Η EDF είναι ο πυρηνικός γίγαντας που τροφοδοτεί με ηλεκτρισμό το μεγαλύτερο μέρος της Γαλλίας και βρίσκεται αντιμέτωπη με οικονομικά προβλήματα.

“Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα απαιτεί ισχυρές, ριζοσπαστικές αποφάσεις. Πρέπει να έχουμε τον πλήρη έλεγχο της παραγωγής και του ενεργειακού μας μέλλοντος. Πρέπει να διασφαλίσουμε την κυριαρχία μας μπροστά στις συνέπειες του πολέμου και τις κολοσσιαίες προκλήσεις που έρχονται”, δήλωσε η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν κατά τη διάρκεια της πολιτικής ομιλίας της στο κοινοβούλιο στο Παρίσι την Τετάρτη. “Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επιβεβαιώνω σήμερα την πρόθεση του κράτους να κατέχει το 100% του κεφαλαίου της EDF” πρόσθεσε.

Η Μπορν δεν έδωσε συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με την κρατικοποίηση της EDF, η οποία ανήκει κατά 84% στο κράτος. Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για την επανεκλογή του τον Μάρτιο ότι μέρος της εταιρείας θα πρέπει να κρατικοποιηθεί για να ενισχυθεί η ενεργειακή ανεξαρτησία της Γαλλίας και η φιλοδοξία της για καθαρό μηδενικό ισοζύγιο με την κατασκευή νέων πυρηνικών μονάδων.

Οι μετοχές της EDF σημείωσαν άλμα με την ανακοίνωση της Μπορν, σημειώνοντας άνοδο έως και 10% στο Παρίσι, αφού είχαν υποχωρήσει σημαντικά πριν από τα σχόλιά της, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η EDF ταλαιπωρείται τα τελευταία χρόνια με διάφορα ζητήματα στον γερασμένο στόλο των αντιδραστήρων της και με υπερβάσεις κόστους κατά την κατασκευή νέων. Τα προβλήματά της επιδεινώθηκαν από ένα κυβερνητικό ανώτατο όριο τιμών και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία αυξάνει την τιμή στην οποία η εταιρεία πρέπει να αγοράσει πίσω το έλλειμμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Κίνηση “οδηγός” για τις άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις

Το σχέδιο σηματοδοτεί ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ενδέχεται να αναγκάζονται όλο και περισσότερο να προστατεύουν τις ενεργειακές τους εταιρείες από την αναταραχή που έχει προκαλέσει ο πόλεμος της Ρωσίας, αναφέρει το Bloomberg.

Ο Μακρόν δήλωσε νωρίτερα  ότι η EDF θα χρειαστεί μια ευρεία αναδιοργάνωση και δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ δημόσιας χρηματοδότησης για να τη βοηθήσει να κατασκευάσει 6 έως 14 νέα πυρηνικά εργοστάσια μέχρι το 2050. Οι νέοι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής, μαζί με ένα πλήθος νέων έργων αιολικής και ηλιακής ενέργειας και πολύ φιλόδοξους στόχους εξοικονόμησης ενέργειας, αποτελούν μέρος του σχεδίου της Γαλλίας να είναι ουδέτερη ως προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050.

 

Πηγή

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.