Κ. Σονίδου, γιατρός Λονδίνο: Αισιόδοξα μηνύματα για το φάρμακο κατά του καρκίνου του μαστού – Ξεκίνησε προληπτικά η χορήγηση σε γυναίκες υψηλού κινδύνου

Καταγραφή

«Η αναστροζόλη δεν είναι ένα καινούριο φάρμακο, απλώς χρησιμοποιήθηκε σε τουλάχιστον 9.000 γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο με πάρα πολύ καλά αποτελέσματα σε γυναίκες, κυρίως εμμηνοπαυσιακές, από 50 και άνω και όχι σε νεότερες γυναίκες και είδαμε ότι μπορεί να αναστείλει την εξέλιξη του καρκίνου» σημείωσε μεταξύ άλλων η Κική Σονίδου, πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Γιατρών στο Λονδίνο μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή Newsroom για το φάρμακο που δίνει ελπίδες για την θεραπεία του καρκίνου του μαστού χαρακτηρίζοντας τη συγκεκριμένη ουσία «πολύ ισχυρό αναστολέα» προσθέτοντας πως οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι εμποδίζει την υποτροπή του καρκίνου μέχρι και για 8 χρόνια.

Μάλιστα χαρακτήρισε «ιδιαίτερα αξιόπιστο δείγμα» την εφαρμογή σε 9.000 γυναίκες, ενώ τόνισε πως η έγκριση που έχουν είναι να το δίνουν προληπτικά τουλάχιστον για πέντε χρόνια σε αυτές τις γυναίκες υψηλού κινδύνου τονίζοντας πως «θέλουμε να προλάβουμε να σώσουμε και όχι να θεραπεύσουμε».

Παράλληλα σημείωσε πως καταγράφονται τουλάχιστον 47.000 διαγνώσεις το χρόνο και συνολικά 290.000 γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο ή είναι υψηλού κινδύνου.

Μάλιστα αναφορικά με τις έρευνες γι αυτό το φάρμακο – το οποίο είναι στη φάση της κλινικής μελέτης – σημείωσε πως αν χορηγηθεί -προληπτικά πέντε χρόνια και δρα και μετά τη λήξη της θεραπείας, συνεχίζει να δρα η αναστολή, δεν θα εμφανίσουν τουλάχιστον το 49% – 50% καρκίνο του μαστού.

Στα κριτήρια για να χορηγηθεί το συγκεκριμένο φάρμακο η κ. Σονίδου ανέφερε πως «κυρίως είναι οι γυναίκες υψηλού κινδύνου, γυναίκες στην εμμηνόπαυση γιατί όταν έχεις μια νέα γυναίκα και κάνεις καταστολή των οιστρογόνων, θα της δημιουργήσεις πολύ πιθανόν οστεοπόρωση, μεγαλύτερη πιθανότητα για κατάγματα, άρα δεν βοηθάς πάρα πολύ» ενώ υπογράμμισε και το γεγονός πως η συγκεκριμένη ουσία «σε γυναίκες εμμηνοπαυσιακές δείχνει ότι λειτουργεί πολύ καλύτερα και έχει και λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες».

Ερωτηθείς για το πόσο κοντά έχει φτάσει η επιστήμη ώστε να θεραπεύονται όλες οι μορφές καρκίνου σημείωσε πως «αυτή είναι ομορφιά της επιστήμης και κυρίως της ιατρικής, που δίνει πάντα νέα γνώση, δίνει ελπίδα στον κόσμο και το βασικό για μας είναι πρόληψη».

www.ertnews.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...