Λασίθι: Εντυπωσιακή ανακάλυψη στο οροπέδιο Καθαρού – Βρήκαν προϊστορικά οστά νάνου ιπποπόταμου

lasithi ipopotamos 6

Μπροστά σε μια μεγάλη ανακάλυψη βρέθηκε το πανεπιστήμιο Αθηνών στο Οροπεδιο του Καθαρού, ανασκάπτοντας σημείο όπου βρέθηκαν πάνω από 10 νάνοι ιπποπόταμοι, ενδημικοί της Κρήτης. Τα απολιθωμένα οστά χρονολογούνται από 350.000 έως 250.000 χρόνια π.χ. ενώ ο αριθμός των προϊστορικών ιπποπόταμων που έχουν βρεθεί είναι ο μεγαλύτερος από κάθε άλλο παρόμοιο εύρημα σε νησί.

Ανάλογα ευρήματα ενδημικών προϊστορικών ζώων έχουν βρεθεί στη Κύπρο, τη Μάλτα τη Σικελία και τη Μαγαδασκάρη, ωστόσο ο αριθμός των ευρημάτων στο Οροπέδιο του καθαρού είναι πολύ μεγάλος.

Την ανασκαφή πραγματοποιεί το Πανεπιστήμιο Αθηνών – Τμήμα Γεωλογίας και Γεωμορφολογίας, με επικεφαλής τον Δρ. Γιώργο Αναστασάκη. Αύριο θα ακολουθήσει ειδική διαδικασία με χημικό τρόπο προκειμένου τα οστά να μεταφερθούν στα εργαστήρια του πανεπιστημίου να συντηρηθούν και στη συνέχεια να επιστρέψουν στην περιοχή ώστε να αποτελέσουν εκθεσιακά ευρήματα που θα εξιστορούν την πλούσια γεωμορφολογία της περιοχής αλλά και την πανίδα του τόπου 300 χιλιάδες χρόνια πριν.

www.ertnews.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *