Λεπτομερείς χάρτες ισραηλινών υποδομών είχαν οι τρομοκράτες της Χαμάς – FANTOMAS.GR

Συνολικά, τα έγγραφα δείχνουν ότι η Χαμάς ξεκίνησε από την αρχή με στόχο όχι μόνο στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αλλά να επιτεθεί σε κέντρα άμαχου πληθυσμού και να πιάσει ομήρους, και προσφέρουν στοιχεία για την κλίμακα της συλλογής πληροφοριών της Χαμάς και τον βαθμό σχεδιασμού της επίθεσης.
Οι μαχητές της Χαμάς που κατέκλυσαν το νότιο Ισραήλ από τη Γάζα το περασμένο Σαββατοκύριακο μετέφεραν λεπτομερείς χάρτες των πόλεων και των στρατιωτικών βάσεων που είχαν στόχο, αναφέρει σε ρεπορτάζ της η Wall Street Journal. Μερικοί έφεραν επίσης τακτικούς οδηγούς που εντόπιζαν αδύναμα σημεία στα τεθωρακισμένα οχήματα του ισραηλινού στρατού.

Τα έγγραφα, γραμμένα στα αραβικά, ανακτήθηκαν από τοποθεσίες επιθέσεων ή πτώματα νεκρών μαχητών της Χαμάς από Ισραηλινούς πολίτες, στρατιώτες και προσωπικό έκτακτης ανάγκης. Οι αρχές εξετάζουν τα ευρήματα, δήλωσαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Συνολικά, τα έγγραφα δείχνουν ότι η Χαμάς ξεκίνησε από την αρχή με στόχο όχι μόνο στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αλλά να επιτεθεί σε κέντρα αμάχου πληθυσμού και να πιάσει ομήρους, και προσφέρουν στοιχεία για την κλίμακα της συλλογής πληροφοριών της Χαμάς και τον βαθμό σχεδιασμού της επίθεσης.

Περισσότεροι από 1.300 Ισραηλινοί σκοτώθηκαν στις επιθέσεις, οι οποίες κλόνισαν βαθιά το αίσθημα ασφάλειας της χώρας και ώθησαν το Ισραήλ να κηρύξει τον πόλεμο στη Χαμάς.

«Ήξεραν ακριβώς ποιοι θα ήταν οι στόχοι», είπε ο Michael Milshtein, πρώην αξιωματικός των ισραηλινών στρατιωτικών πληροφοριών και επικεφαλής του Φόρουμ Παλαιστινιακών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ. «Δεν υπάρχει τίποτα κοντά σε αυτό το επίπεδο σχεδιασμού που να συγκρίνεται με όσα είχε κάνει η Χαμάς στο παρελθόν».

Ένα έγγραφο 14 σελίδων με την ένδειξη «άκρως απόρρητο» στα αραβικά και με ημερομηνία 15 Ιουνίου 2023 περιγράφει ένα σχέδιο διείσδυσης στο κιμπούτς Μεφαλσίμ, κοντά στη Γάζα και να συλλάβει κατοίκους ομήρους.

Δύο ομάδες των πέντε και ένας διοικητής θα πραγματοποιούσαν την επιχείρηση την «Ώρα S, Ημέρα Υ», αναφέρει. Χάρτες και αεροφωτογραφίες της πόλης περιέχονταν στο έγγραφο, το οποίο λέει ότι υπήρχαν 1.000 «άμαχοι» που φρουρούνταν από μια εθελοντική δύναμη ασφαλείας.

Προειδοποίησε ότι τα ισραηλινά στρατεύματα που βρίσκονται κοντά θα μπορούσαν να φτάσουν στο Μεφαλσίμ «μέσα σε 3-5 λεπτά». «Μέλη της ομάδας επίθεσης ορίστηκαν να ανοίγουν τρύπες σε έναν φράκτη ασφαλείας, ενώ άλλα έπρεπε να παρέχουν πυρά πυροβολικού», αναφέρει το έγγραφο. Μόλις λάμβαναν θέσεις θα έπαιρναν αιχμαλώτους και θα τους κρατούσαν ομήρους «για διαπραγματεύσεις», αναφέρει το σχέδιο.

Το Σάββατο, το Μεφαλσίμ δέχθηκε επίθεση από διμοιρίες μαχητών της Χαμάς. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Tamir Erez , 41 ετών, κάτοικο, η εθελοντική δύναμη του κιμπούτς μπόρεσε να αντεπιτεθεί με επιτυχία και κανείς δεν σκοτώθηκε. Άλλες κοντινές κοινότητες, όπως το Μπε’έρι και το Κφαρ Αζά, υπέστησαν πολλά θύματα και ομήρους.

«Δείχνει πολυπλοκότητα, συστηματική συλλογή πληροφοριών, χρήση ανθρώπινων πηγών, χρήση ανοιχτών πηγών πληροφοριών και πληροφοριών που λαμβάνονται μέσω κυβερνοεπιθέσεων», δήλωσε ο Eyal Pinko, πρώην αξιωματικός των υπηρεσιών ασφαλείας, του σχεδίου της Χαμάς για το Μεφαλσίμ.

Οι επιτιθέμενοι που σκοτώθηκαν στην πόλη Οφακίμ κοντά στη Γάζα, έφεραν επίσης χάρτες και άλλα έγγραφα, είπε ο Άλμογκ Κοέν, κάτοικος και μέλος του ισραηλινού κοινοβουλίου, που συμμετείχε στις μάχες. Ένας χάρτης που βρέθηκε στο γιλέκο ενός μαχητή έδειξε ότι οι επιτιθέμενοι είχαν βάλει στόχο την πόλη και γνώριζαν τα ορόσημα της.

«Ο χάρτης επισημαίνει μέρη με πλήθη, συναγωγές και νηπιαγωγεία», είπε. «Υπήρχαν πρόσθετες λεπτομέρειες στους χάρτες που έδειχναν ότι είχαν έρθει προετοιμασμένοι – κάτι παραπάνω από προετοιμασμένοι», είπε ο Κοέν, προσθέτοντας ότι ο χάρτης είχε παραδοθεί στην εσωτερική υπηρεσία ασφαλείας του Ισραήλ, τη Shin Bet.

Ένας άλλος χάρτης που ανακαλύφθηκε στο νότιο Ισραήλ έδειξε τις τοποθεσίες και τα ονόματα στα αραβικά άλλων πόλεων κοντά στη Γάζα που δέχθηκαν επίθεση από μαχητές, συμπεριλαμβανομένων των Έιν Χασλόσκα και Κισουφίμ, μαζί με μια διακεκομμένη κόκκινη γραμμή και τη σημείωση «μονοπάτι της βόρειας διμοιρίας».

Ο σχεδιασμός της Χαμάς για την επίθεση του Σαββάτου ξεκίνησε το 2021, όταν η μαχητική ομάδα άρχισε να μελετά εκ του σύνεγγυς τις τακτικές και τις στρατηγικές του Ισραήλ, σύμφωνα με τον Αμπού Ομπέιντα, εκπρόσωπο της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, σε δήλωση στον λογαριασμό της στο Telegram την Πέμπτη. Το αποτέλεσμα ήταν ήδη «περισσότερο από ό,τι είχαμε σχεδιάσει», είπε.

Σε μια άλλη ένδειξη περίπλοκων προετοιμασιών, η Χαμάς χρησιμοποίησε drone για να ρίξει χειροβομβίδες στους πύργους παρατήρησης του Ισραήλ και τηλεχειριζόμενα πολυβόλα, προφανώς στερώντας από τους Ισραηλινούς στρατιώτες τουλάχιστον μέρος της εκτεταμένης υποδομής για την παρακολούθηση των συνόρων και την αντιμετώπιση παραβιάσεων του φράχτη ασφαλείας γύρω από τη Γάζα.

Πηγή

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *