Μέχρι τον Δεκέμβριο η ΕΕ θα ανακοινώσει έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία – FANTOMAS.GR

Λίγες μέρες μετά τη σύνοδο στο Κίεβο των υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών της ΕΕ πληροφορίες στις Βρυξέλλες υποδεικνύουν έναν διπλωματικό οδικό χάρτη για την ένταξη της Ουκρανίας στην Ένωση.

Ανώνυμες διπλωματικές πηγές, που επικαλείται το Politico, αναφέρουν ότι η έκθεση προόδου της Ουκρανίας αναμένεται τον επόμενο μήνα ενώ επίσημες συνομιλίες έχουν προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες του Βολόντιμιρ Ζελένσκι.

Το Politico αφήνει να εννοηθεί ότι μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης προόδου της Ουκρανίας η Κομισιόν θα προβεί σε μια δήλωση, που θα δυσκολέψει πολύ τα κράτη μέλη να αρνηθούν τις «ανοιχτές διαπραγματεύσεις» με το Κίεβο. Όπως δήλωσε διπλωμάτης της ΕΕ: «η πολιτική ώθηση γύρω από αυτό θα είναι απλώς πολύ μεγάλη για να εκφράσουν αντιρρήσεις μεμονωμένα κράτη μέλη. Η υπόθεση εργασίας είναι πράγματι ότι μέχρι τον Δεκέμβριο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αποφασίσει να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις».

Η πρόοδος της Ουκρανίας αναφορικά με τα κριτήρια της Κομισιόν
Για να ξεκινήσουν επίσημα οι συνομιλίες η Ουκρανία υποχρεούται νομικά να πληροί επτά προϋποθέσεις, που ορίζει η Κομισιόν, ανάμεσά τους μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη και καταπολέμηση της διαφθοράς. Μέχρι τον Αύγουστο, μόνο δύο από τις επτά προϋποθέσεις είχαν εκπληρωθεί, δήλωσε τότε η ουκρανική κυβέρνηση.

Αν και η Ουκρανία ενδέχεται να μην έχει εκπληρώσει και τις επτά προϋποθέσεις μέχρι τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στα μέσα Δεκεμβρίου, οι Ευρωπαίοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων πρόκειται να προβούν σε πολιτική δήλωση που θα εξουσιοδοτεί τις διαπραγματεύσεις ακόμη και αν το νομικό πλαίσιο διαπραγμάτευσης δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, λέει το δημοσίευμα. «Στόχος είναι να συμφωνήσουμε πολιτικά τον Δεκέμβριο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων», δήλωσε ένας δεύτερος διπλωμάτης, προσθέτοντας ότι μια νομική απόφαση για την αποδοχή της Ουκρανίας θα μπορούσε να συμβεί μέχρι τις αρχές του 2024. Ένας τρίτος διπλωμάτης είπε ότι οι ηγέτες θα «στείλουν ένα θετικό μήνυμα» για τη μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας τον Δεκέμβριο. Ερωτηθείς πόσο έχει προχωρήσει η Ουκρανία αναφορικά με την εκπλήρωση των επτά κριτηρίων, αξιωματούχος της ΕΕ είπε ότι η πρόοδος είναι ενθαρρυντική και μόνο ένας τομέας, που αφορά στις μειονότητες, φαινόταν βραχυπρόθεσμα προβληματικός.

Η διεθνής υποστήριξη και η έκθεση της Κομισιόν είναι ζωτικής σημασίας για το Κίεβο μετά και την πρόσφατη εκλογική νίκη του φιλορώσου Ρόμπερ Φίτσο στη Σλοβακία και σε μια περίοδο που κλυδωνίζεται στις ΗΠΑ η δικομματική συναίνεση για τη συνέχιση της οικονομικής στήριξης της Ουκρανίας. Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι, προσπάθησε να καθησυχάσει το Κίεβο, αλλά η ανησυχία παραμένει αναφορικά με τη διακομματική υποστήριξη.

«Όπως κατέστησε σαφές ο Πρόεδρος Μπάιντεν, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε υπό οιεσδήποτε συνθήκες να διακοπεί η υποστήριξη της Αμερικής προς την Ουκρανία. Ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας. Έχουμε διασφαλίσει για κάποιο διάστημα χρηματοδότηση που θα καλύψει τις ανάγκες της Ουκρανίας στα πεδία των μαχών, αλλά το κοκρέσο πρέπει να δράσει για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα διαταραχθεί η υποστήριξή μας», είπε ο Κίρμπι.

Ωστόσο, ακόμη και διάστημα μιας εβδομάδας μπορεί να είναι μακρύ για την αμερικανική πολιτική σκηνή. Την περασμένη εβδομάδα ένα νέο πακέτο χρηματοδότησης της Ουκρανίας εξαιρέθηκε από τη συμφωνία της υστάτης στιγμής για την αποτροπή του shutdown, μια συμφωνία που πέρασε στο κογκρέσο ο τότε πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Ρεπουμπλικανός Κέβιν Μακάρθι. Αλλά αυτή την εβδομάδα ο Μακάρθι έχασε το πόστο του μετά την ανταρσία ακροδεξιών Ρεπουμπλικανών και το Κογκρέσο παραμένει στην πράξη «ακινητοποιημένο» μέχρι την επόμενη εβδομάδα που η διχασμένη Βουλή των Αντιπροσώπων θα επιχειρήσει να εκλέξει νέο πρόεδρο.

 

Πηγή

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *