Μίκης Θεοδωράκης: Άνοιξαν οι πέντε διαθήκες του – Οι αναλυτικές οδηγίες του συνθέτη

Σαφείς οδηγίες για τη διαχείριση των δικαιωμάτων του έργου του και των περιουσιακών του στοιχείων άφησε ο Μίκης Θεοδωράκης. Όπως προκύπτει από τις πολυσέλιδες διαθήκες του, που εξασφάλισε η ΕΡΤ, επιθυμία του μουσικοσυνθέτη είναι η παραχώρηση του σπιτιού του στην Ακρόπολη στο Δημόσιο και η μετατροπή του σε μουσείο.

Με τις πέντε  πολυσέλιδες διαθήκες του ο Μίκης Θεοδωράκης δεν αφήνει καμία εκκρεμότητα σχετικά με την διαχείριση της περιουσίας και του πνευματικού του έργου.

«Πότε δεν σκέφτηκα οποιουδήποτε είδους υλική ανταμοιβή για αυτό που έκανα. Το αντίθετο μάλιστα πίστευα πάντοτε πως αν κάποιος θα πρέπει να πληρώνει κατά την διαδικασία αυτής της επαφής του έργου μου με τον ακροατή, αυτός θα έπρεπε να είμαι εγώ. Για τη χαρά που μου προσφέρει η αποδοχή του από τον οποιονδήποτε  άλλον. Ας το έχουν αυτό λοιπόν υπόψη τους  ο κληρονόμος μου και όσοι έχουν οποιαδήποτε σχέση με το έργο μου».

Η δικηγόρος της οικογένειας Θεοδωράκη, Παναγιώτα Παναγιωτακοπούλου, λέει ότι: «Δεν είχε κάποια μεγάλη έκπληξη για την οικογένεια Θεοδωράκη. Ο μουσικοεκδοτικός οίκος Schott θα συνεχίσει να διαχειρίζεται το μεγαλύτερο μέρος των δικαιωμάτων από το έργο του. Τα έσοδα θα πηγαίνουν στη γυναίκα του, τα δύο του παιδιά και τα 5 του εγγόνια».

Επιθυμία του ήταν  το σπίτι του, στην περιοχή της Ακρόπολης όπου και άφησε την τελευταία του πνοή, να λειτουργήσει ως μουσείο το οποίο θα διαχειρίζεται το κράτος. Σε περίπτωση που οι κληρονόμοι του δεν το επιτρέψουν αναφέρει ρητά ότι επιθυμεί να αλλάξει την διαθήκη του.

«Αυτό έχει πολλά νομικά προβλήματα για να εφαρμοστεί και πρέπει να γίνουν αλλαγές γιατί την υψηλή κυριότητα και την επικαρπία την έχει η κόρη του και ο μεγαλύτερος εγγονός του Μίκης», συμπληρώνει η κα Παναγιωτακοπούλου.

Ο μεγάλος συνθέτης στη διαθήκη του αναφέρεται και στον Νίκο Κουρή που βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με την Μαργαρίτα Θεοδωράκη. Τον ευχαριστεί που διαδίδει το έργο του και εκφράζει την επιθυμία του να απαλλαγεί από κάθε υποχρέωση καταβολής πνευματικών δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του Νίκου Κουρή, Κυριάκο Ροζάκη η αναφορά του Μίκη Θεοδωράκη στον πελάτη του σηματοδοτεί «μια έμμεση αναγνώριση ότι είναι γιος του».

Ο Νίκος Κουρής έχει καλέσει την Μαργαρίτα κ Θεοδωράκη να προχωρήσει σε τεστ DND ώστε να διαπιστωθεί η εξ αίματος συγγένειά τους.

Πηγή: ΕΡΤ / Ρεπορτάζ: Μαρία Μαγκλάρα, Ντίνα Τσουκαλά

Πηγή fantomas.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *