Μελέτη: Η πολύωρη έκθεση των παιδιών στις έξυπνες οθόνες αλλάζει τη δομή του εγκεφάλου τους

Σύμφωνα με νέα μελέτη που διεξάγει το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ, η πολύωρη έκθεση των παιδιών στις «έξυπνες οθόνες» όπως είναι τα κινητά, οι ταμπλέτες και τα βιντεοπαιχνίδια, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την πρόωρη λέπτυνση του εγκεφαλικού φλοιού, του εξωτερικού στρώματος που επεξεργάζεται πληροφορίες από το περιβάλλον.

Οι Αμερικανοί ερευνητές παρακολουθούν πάνω από 11.000 παιδιά, ηλικίας 9 έως 10 ετών επί μία δεκαετία, προκειμένου να δουν πώς οι εμπειρίες τους στην παιδική ηλικία επηρεάζουν τον εγκέφαλο όπως τη συναισθηματική ανάπτυξη και ψυχική τους υγεία.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη εάν αυτό προκαλείται από την υπερβολική χρήση της οθόνης. Αυτό που μπορούμε να πούμε τώρα, είναι ότι έτσι μοιάζουν οι εγκέφαλοι των παιδιών που περνούν πολύ χρόνο μπροστά στις οθόνες. Δεν ξέρουμε αν η πρόωρη λέπτυνση του εγκεφαλικού ιστού προκαλείται την ώρα που τα παιδιά βρίσκονται μπροστά στην οθόνη», εξηγεί ο διευθυντής της μελέτης Γκάγια Ντόουλινγκ σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο «CBS».

Πάντως, τα πρώτα αποτελέσματα της μελέτης, δείχνουν ότι τα παιδιά που περνούν πάνω από δύο ώρες μπροστά σε οθόνη υπολογιστή, αναπτύσσουν μικρότερες νοητικές και γλωσσικές δεξιότητες.

ΠΗΓΗ: Futurism

www.ert.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *