Μελέτη: Τα 2/3 των αποφυλακισμένων έχουν ψυχιατρικές ή διαταραχές εθισμού

Τα αποτελέσματα της επιδημιολογικής μελέτης για την ψυχική υγεία των αποφυλακισμένων που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου αποκαλύπτουν ότι τα δύο τρίτα των ανδρών και τα τρία τέταρτα των γυναικών έχουν τουλάχιστον μία ψυχιατρική διαταραχή ή διαταραχή που σχετίζεται με τον εθισμό κατά την αποφυλάκιση. Στις φυλακές της η Γαλλία είχε 72.173 κρατούμενους την 1η Ιανουαρίου, μια μικρή μείωση που δεν έχει αντίκτυπο στον υπερπληθυσμό των φυλακών.

Η μελέτη αυτή διεξήχθη από την Περιφερειακή Ομοσπονδία Έρευνας στην Ψυχιατρική και την Ψυχική Υγεία και χρηματοδοτήθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Υγείας και Δημόσιας Υγείας της Γαλλίας. Αναλυτικότερα, επισημαίνει ότι τα μισά από τα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα ανησυχούν από έναν εθισμό. Ένα άλλο εύρημα είναι ότι το ένα τρίτο των ανδρών και οι μισές γυναίκες πλήττονται από αγχώδεις διαταραχές ή διαταραχές όπως η κατάθλιψη. Η μελέτη αυτή επισημαίνει επίσης ότι το ένα τέταρτο των ανδρών και οι μισές γυναίκες υπόκεινται σε αϋπνία.

Επικράτηση του παιδικού τραύματος

Επιπλέον, η σοβαρότητα των ψυχικών διαταραχών μεταξύ των γυναικών κατά την αποφυλάκιση είναι πολύ υψηλότερη από ό,τι μεταξύ των ανδρών. Περίπου το ένα τρίτο των ανδρών θεωρείται μέτρια έως σοβαρά άρρωστος, σε σύγκριση με σχεδόν το 60% των γυναικών. Ο κίνδυνος αυτοκτονίας εκτιμάται σε 27,8% για τους άνδρες και 59,5% για τις γυναίκες. Όσον αφορά την πορεία περίθαλψης, η μελέτη δείχνει ότι η πλειονότητα των συμμετεχόντων είχε τουλάχιστον μία διαβούλευση με γενικό ιατρό και επαγγελματία ψυχικής υγείας κατά τη διάρκεια του έτους, αντίστοιχα 89,6% και 96,2%.
Ένα άλλο εντυπωσιακό εύρημα είναι ο επικράτηση του παιδικού τραύματος. Το 98,2% των ανδρών και το 99,2% των γυναικών συμμετεχόντων είχαν εκτεθεί σε τουλάχιστον ένα παιδικό τραύμα – (παραμέληση ή κακοποίηση).

«Ένας προβληματισμός σχετικά με τις εναλλακτικές λύσεις στη φυλάκιση» είναι απαραίτητος

Η έκθεση επισημαίνει την ανάγκη πρόληψης των αυτοκτονιών μεταξύ των κρατουμένων, ιδίως μέσω της ανάπτυξης κατάρτισης για τους επαγγελματίες του τομέα της υγείας και των φυλακών. Τέλος, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης, “τα αποτελέσματα συνηγορούν υπέρ ενός προβληματισμού σχετικά με τις εναλλακτικές λύσεις στη φυλάκιση για τα άτομα με ψυχικές διαταραχές”. Η μελέτη για την ψυχική υγεία στον εξερχόμενο πληθυσμό των φυλακών περιλαμβάνει 586 άνδρες που συμμετείχαν στην έρευνα από 26 σωφρονιστικά ιδρύματα. Υπάρχουν 131 γυναίκες από τέσσερις φυλακές που επίσης απάντησαν. Τα άτομα συναντήθηκαν με τους ερευνητές εντός 30 ημερών από την αποφυλάκισή τους.

Πηγή: Radio France

www.ertnews.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *