Μελέτη: Το ChatGPT 4 είναι πιο αποτελεσματικό στην αξιολόγηση οφθαλμικών προβλημάτων από τους παθολόγους

eye-care-5016057_1280

Μια νέα μελέτη με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ διαπίστωσε ότι το GPT-4, το μεγάλο γλωσσικό μοντέλο (LLM) της OpenAI, μπορεί να αξιολογήσει οφθαλμικά προβληματα πολύ πιο αποτελεσματικά από τους μη ειδικευμένους γιατρούς.

Το GPT-4 ξεπέρασε ή πέτυχε τις ίδιες βαθμολογίες με όλους εκτός από τους οφθαλμίατρους στην αξιολόγηση οφθαλμικών προβλημάτων και στην πρόταση θεραπειών. Για την εκπαίδευση του ChatGPT 4 χρησιμοποιήθηκαν περίπου 374 ερωτήσεις οφθαλμολογίας.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν 87 διαφορετικές περιπτώσεις ασθενών για να ελέγξουν την ακρίβεια του μοντέλου έναντι μη ειδικευμένων γιατρών, ασκουμένων και οφθαλμιάτρων. Διαπιστώθηκε ότι το μοντέλο ξεπέρασε τις επιδόσεις των ασκούμενων και πέτυχε παρόμοια αποτελέσματα με πολλούς από τους ειδικούς. Οι οφθαλμίατροι πέτυχαν μέση βαθμολογία 76%, οι ασκούμενοι 59% και οι ανειδίκευτοι γιατροί 43%.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης πως το ChatGPT 4 σημείωσε υψηλότερη ακρίβεια σε σχέση με άλλα προγράμματα όπως το ChatGPT 3.5, το Llama και το Palm2.

«Θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε την τεχνητή νοημοσύνη για τη διαλογή ασθενών με οφθαλμικά προβλήματα προκειμένου να αποφασίσουμε ποιες περιπτώσεις είναι επείγουσες και πρέπει να τις δει ένας ειδικός άμεσα, ποιες μπορεί να τις δει ένας γιατρός και ποιες δεν χρειάζονται θεραπεία» εξήγησε ο ερευνητής.

Η τεχνολογία θα μπορούσε να αναπτυχθεί για τη διαλογή ασθενών και τον εντοπισμό των περιπτώσεων που χρειάζονται εξειδικευμένη φροντίδα, είπαν οι ερευνητές. Πρόσθεσαν επίσης ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT «δεν είναι ικανά» να αντικαταστήσουν τους οφθαλμίατρους, αλλά θα μπορούσαν «να παρέχουν χρήσιμες συμβουλές και βοήθεια σε μη ειδικούς».

Ωστόσο, ο ερευνητής τόνισε ότι οι γιατροί θα συνεχίσουν να είναι υπεύθυνοι για τη φροντίδα των ασθενών.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό PLOS Digital Health.

ΠΗΓΗ: BBC

www.ertnews.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...