Μεσόγειος και Αιγαίο θάλασσες σπάνιας βιοποικιλότητας

Μοναδική αξία για το θαλάσσιο περιβάλλον έχουν η Μεσόγειο και το Αιγαίο, όπως αναφέρει η HELMEPA (Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος), που πρόσφατα συμπλήρωσε 40 χρόνια ζωής και δράσης.

Συγκεκριμένα αναφέρει πως: Η Μεσόγειος θάλασσα φιλοξενεί περισσότερα από 17.000 θαλάσσια είδη, δηλαδή περίπου 4-18% του συνολικού αριθμού των θαλάσσιων ειδών που είναι παγκοσμίως γνωστά.
Συνολικά έχουν καταγραφεί περισσότερα από 1.000 μη αυτόχθονα θαλάσσια είδη, και τα 618 από αυτά θεωρούνται εγκατεστημένα.

Από τα είδη που κατοικούν στην Μεσόγειο μάλιστα, το 20-30% είναι ενδημικά, με το ποσοστό αυτό ενδημισμού να είναι το υψηλότερο παγκοσμίως.

Όσον αφορά τους τρόπους διατήρησης της σπάνιας βιοποικιλότητας που η Μεσόγειος διαθέτει, και ενώ υπάρχει πρόβλεψη για 1.233 Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές, μόνο στο 10% αυτών εφαρμόζεται σωστό σχέδιο διαχείρισης και μόνο το 0,04% της επιφάνειας της Μεσογείου, καλύπτεται από ζώνες απαγόρευσης αλιείας, οδηγώντας στην αναζήτηση νέων λύσεων».

Για το Αιγαίο η HELMEPA  αναφέρει: «Οι ελληνικές θάλασσες αποτελούν εστίες έντονης #βιοποικιλότητας. Τα νερά φιλοξενούν ψάρια, οστρακόδερμα, φάλαινες, δελφίνια, φώκιες, χελώνες, χταπόδια και μικροοργανισμούς. Τα λιβάδια “Ποσειδωνίας” παρέχουν τροφή και καταφύγιο σε πολλά είδη. Μόνο στο ανατολικό Αιγαίο συναντάμε δελφίνια, φάλαινες, θαλάσσιες χελώνες, καρχαρίες, καθώς και τις απειλούμενες με εξαφάνιση μεσογειακές φώκιες.
Είναι χρέος μας να προστατέψουμε τις θάλασσές μας».

www.ertnews.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *