Με τον πόλεμο της Ουκρανίας έχουν αλλάξει τα επιστημονικά μοντέλα – Ποιο είναι το νέο ορόσημο για την κλιματική αλλαγή (video)

Φωτιές, πλημμύρες, λειψυδρία. Αυτό είναι το ζοφερό σκηνικό που διαμορφώνει η κλιματική αλλαγή στην Ευρώπη. Ο Μιχάλης Πετράκης, διευθυντής του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος του Αστεροσκοπίου Αθηνών μίλησε στην ΕΡΤ για την σοβαρότητα της περιβαλλοντικής κρίσης την οποία δεν αντιμετωπίζουμε όπως πρέπει.

«Σε πενήντα ή εξήντα χρόνια, σε περίπτωση που δεν κάνουμε τίποτα, η Αθήνα θα προσεγγίζει το κλίμα της Βεγγάζης στη Λιβύη» δήλωσε ο κ. Πετράκης περιγράφοντας ένα σκηνικό ξηρασίας με υψηλές θερμοκρασίες και ακατάλληλη φύση για οποιαδήποτε δραστηριότητα.

Σύμφωνα με τον επιστήμονα, ο πόλεμος στην Ουκρανία, έβαλε στο τραπέζι των υπολογισμών νέους παράγοντες τους οποίους πρέπει να αξιολογήσουν οι ειδικοί. «Δεν έχουμε ιδέα πόσα εκατομμύρια τόνοι απο τα χημικά έχουν εισέλθει στην ατμόσφαιρα. Αυτό σημαίνει ότι μας χαλάει τα σχέδια για τον υπολογισμό της κλιματικής αλλαγής».

Όπως τόνισε το θέμα είναι η κλιματική αλλαγή να περιοριστεί σε ένα μικρό αριθμό, κάτω από το 1,5 της κλίμακας Κελσίου.

«Το πρώτο ορόσημο ήταν το 2050 – 2060. Πλέον έγινε ανανέωση του οροσήμου και κατέβηκε χρονικά. Στόχος είναι να μην ανέβει η θερμοκρασία πάνω από 1 1/5 βαθμού Κελσίου» διευκρίνισε ο κ. Πετράκης

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.