Μια γεωμαγνητική καταιγίδα κατέστρεψε 40 δορυφόρους Starlink

Η SpaceX του Ίλον Μασκ εκτιμά ότι 40 από τους 49 δορυφόρους Starlink που εκτόξευσε στις 3 Φεβρουαρίου, καταστράφηκαν εξαιτίας μιας γεωμαγνητικής καταιγίδας.

Η καταιγίδα αύξησε έως και 50% την ατμοσφαιρική αντίσταση, εμποδίζοντας τους δορυφόρους να φτάσουν στην κατάλληλη τροχιά γύρω από τη Γη. Παρά όμως τις προσπάθειες της Starlink να τους επαναφέρει, φαίνεται ότι 40 από αυτούς θα καούν στη γήινη ατμόσφαιρα αντί να φτάσουν στον προορισμό τους.

Το Falcon 9 εκτόξευσε 49 δορυφόρους Starlink σε χαμηλή γήινη τροχιά από το συγκρότημα εκτόξευσης 39A (LC-39A) στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα. Το δεύτερο στάδιο του Falcon 9 ανέπτυξε τους δορυφόρους στην προβλεπόμενη τροχιά τους στα περίπου 210 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη, και κάθε δορυφόρος πέτυχε ελεγχόμενη πτήση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η SpaceX ξεπέρασε πρόσφατα το ορόσημο των 2.000 εκτοξεύσεων δορυφόρων και σχεδιάζει να εκτοξεύσει άλλους 12.000 ή και περισσότερους.

«Η SpaceX αναπτύσσει τους δορυφόρους της σε αυτές τις χαμηλότερες τροχιακές θέσεις, ώστε στην πολύ σπάνια περίπτωση που κάποιος δορυφόρος δεν περάσει τους αρχικούς ελέγχους του συστήματος, να βγει γρήγορα εκτός τροχιάς. Αν και το χαμηλό ύψος ανάπτυξης απαιτεί πιο ικανούς δορυφόρους με σημαντικό κόστος για εμάς, είναι το σωστό για τη διατήρηση ενός βιώσιμου διαστημικού περιβάλλοντος», αναφέρει η εταιρεία στην επίσημη ανακοίνωσή της.

Η εταιρεία σημείωσε ότι οι κατεστραμμένοι δορυφόροι ενέχουν «μηδενικό κίνδυνο σύγκρουσης» με άλλους δορυφόρους και είναι σχεδιασμένοι να καίγονται πλήρως κατά την ατμοσφαιρική επανείσοδο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα πέσουν στο έδαφος συντρίμμια ή τμήματα του δορυφόρου.

Η SpaceX εκμεταλλεύεται την ευκαιρία για να διαφημίσει πόσο λίγο επηρεάζουν οι δορυφόροι της τον ουρανό, κάτι που αμφισβητείται τον τελευταίο μήνα, καθώς μια νέα μελέτη ενισχύει την ανησυχία ότι οι δορυφόροι Starlink αφήνουν ραβδώσεις στις εικόνες των αστρονόμων καθώς βρίσκονται σε τροχιά και θα μπορούσαν να μας εμποδίσουν να εντοπίσουμε επικίνδυνους αστεροειδείς. Οι αστρονόμοι σκοπέυουν να δημιουργήσουν ένα «Κέντρο για την Προστασία του Σκοτεινού και Ήσυχου Ουρανού από Παρεμβολές Συστοιχιών Δορυφόρων» για την καταπολέμηση του προβλήματος.

ΠΗΓΗ: The Verge

 

www.ertnews.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.