Μια γιγάντια ηλιακή κηλίδα δεκαπλασιάστηκε τις τελευταίες 2 ημέρες και «κοιτάει» προς τη Γη

Οι επιστήμονες εντόπισαν μια ραγδαία αυξανόμενη ηλιακή κηλίδα που είναι στραμμένη προς τη Γη και η οποία μπορεί να εκπέμψει ισχυρές ηλιακές εκλάμψεις προς τον πλανήτη μας, τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Spaceweather.com, από την Κυριακή (21/8) ως το βράδυ της Δευτέρας (22/8), η κηλίδα AR3085 – όπως ονομάστηκε – αυξήθηκε τόσο πολύ ώστε σήμερα έχει φτάσει σε μέγεθος τριπλάσιο από αυτό της Γης. Επιπλέον, η διάμετρός της διπλασιάστηκε μέσα σε ένα 24ωρο.

Οι επιστήμονες δήλωσαν επίσης ότι έχουν ανιχνεύσει μια σειρά από ηλιακές εκλάμψεις -μεγάλες εκρήξεις ακτινοβολίας και ενέργειας – γύρω από την κηλίδα.

Προς το παρόν, πρόκειται για εκλάμψεις κατηγορίας C, που είναι και οι πιο ασθενείς. Οι εκλάμψεις κατηγορίας Α, Β και C είναι γενικά πολύ αδύναμες για να γίνουν αισθητές στη Γη. Οι εκλάμψεις κατηγορίας Μ είναι ισχυρές, ικανές να προκαλέσουν μπλακ άουτ σε υψηλά γεωγραφικά πλάτη, ενώ οι εκλάμψεις κατηγορίας Χ είναι οι ισχυρότερες και μπορούν να προκαλέσουν εκτεταμένα μπλακ άουτ στις ραδιοεπικοινωνίες, να καταστρέψουν δορυφόρους και να θέσουν εκτός λειτουργίας τα επίγεια δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τη NASA.

 

Εάν η κηλίδα συνεχίσει να μεγαλώνει τις επόμενες ημέρες, θα μπορούσε να παράξει ισχυρότερες εκλάμψεις που θα κατευθυνθούν με μεγάλη ταχύτητα προς τη Γη, θέτοντας ενδεχομένως σε κίνδυνο δορυφόρους και συστήματα επικοινωνίας. Προς το παρόν, ωστόσο, δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος.

Οι ηλιακές κηλίδες είναι παροδικά φαινόμενα που εμφανίζονται στην επιφάνεια του Ηλίου, τη λεγόμενη φωτόσφαιρα και είναι ορατές ως σκοτεινές μικρές ή μεγαλύτερες κυκλικές επιφάνειες. Προκαλούνται από μαγνητική δραστηριότητα, η οποία παρεμποδίζει τα ρεύματα μεταφοράς θερμότητας από το ηλιακό εσωτερικό, δημιουργώντας έτσι περιοχές με μειωμένη επιφανειακή θερμοκρασία. Οι συσσωρεύσεις της μαγνητικής ενέργειας οδηγούν συχνά σε ηλιακές εκλάμψεις. Όσο περισσότερες ηλιακές κηλίδες εμφανίζονται στον ήλιο σε μια δεδομένη χρονική στιγμή, τόσο πιο πιθανό είναι να εκδηλωθούν ηλιακές εκρήξεις.

Η επικράτηση τόσο των ηλιακών κηλίδων όσο και των ηλιακών εκλάμψεων συνδέεται με τον 11ετή κύκλο δραστηριότητας του ήλιου, ο οποίος μεταβαίνει μεταξύ περιόδων υψηλής και χαμηλής πυκνότητας ηλιακών κηλίδων περίπου κάθε δεκαετία. Το επόμενο ηλιακό μέγιστο – ή η περίοδος της υψηλότερης δραστηριότητας των ηλιακών κηλίδων – προβλέπεται να κορυφωθεί τον Ιούλιο του 2025 με τη δημιουργία 115 ηλιακών κηλίδων στην επιφάνεια του Ήλιου.

 

ΠΗΓΗ: Live Science 

 

www.ertnews.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.