ΜΙΑ ΜΠΑΡΓΟΥΜΑΝ ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΚΕΡΑΣΕΙ ΠΟΤΑ ΜΠΟΜΠΕΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ – Γενεσιουργός αιτία εξελίξεων η αναμενόμενη πρωτιά Μελονι στην Ιταλία

Τα ευρήματα της σφυγμομέτρησης του ινστιτούτου Τecne επιβεβαιώνουν ότι το δεξιό κόμμα «Αδέλφια της Ιταλίας», με επικεφαλής την Τζόρτζια Μελόνι, είναι πρώτη πολιτική δύναμη στην πρόθεση ψήφου των Ιταλών.

Ο συνασπισμός της Μελόνι μπορεί να συγκεντρώσει αρκετές ψήφους στο Ιταλικό κοινοβούλιο για να εξασφαλίσει μια πλειοψηφία δύο τρίτων.

 

Αυτό θα επιτρέψει στη νέα κυβέρνηση να προωθήσει συνταγματικές αλλαγές, που πιθανώς θα περιλαμβάνουν ενισχυμένες εξουσίες για τον πρωθυπουργό και απευθείας εκλογή του προέδρου της χώρας από τον λαό, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Στη δημοσκόπηση, που κατέγραψε την πρόθεση ψήφου των Ιταλών ψηφοφόρων για τους υποψήφιους που θα στείλουν στη Βουλή, το κεντροαριστερό μπλοκ υπό το Δημοκρατικό Κόμμα, συγκεντρώνει ένα ποσοστό γύρω στο 30%, το Κίνημα 5 Αστέρια – που ήταν κάποτε η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στην Ιταλία – εξασφαλίζει τώρα ένα 10,2% και ένα  κεντρώο κόμμα  ένα 4,8%.

 

Ο δεξιός συνασπισμός, που απαρτίζεται από το ακροδεξιό κόμμα της Μελόνι, την αντιμεταναστευτική Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και τη Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που διεκδικεί ρυθμιστικό ρόλο στο μετεκλογικό πολιτικό τοπίο της Ιταλίας, κερδίζει σταθερά έδαφος από τη στιγμή που αποχώρησε το κεντρώο κόμμα Azione από τη συμμαχία της κεντροαριστεράς. Στη δημοσκόπηση οι «Αδελφοί της Ιταλίας» προηγούνται όλων των κομμάτων με 24,3% στην πρόθεση ψήφου.

Σε συνέντευξή της στο βρετανικό περιοδικό The Spectator η Μελόνι άφησε να εννοηθεί ότι θα εκλάβει έναν εκλογικό θρίαμβο της δεξιάς συμμαχίας, ως λαϊκή εντολή για την αναθεώρηση του συντάγματος αποκαλώντας «πολιτικά εύθραυστο και ως εκ τούτου ασταθές» το ισχύον εκλογικό σύστημα της Ιταλίας.

 

ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΜΕΧΡΙ ΠΡΟΤΙΝΟΣ

Μετά από 18 μήνες συστημικης σταθερότητας, κατά τους οποίους η πλειονότητα των πολιτικών δυνάμεων στην Ιταλία στήριξε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας υπό τον τεχνοκράτη Μάριο Ντράγκι, η ιταλική πολιτική σκηνή επιστρέφει σε γνώριμα λημέρια.

Θα κυριαρχήσει στις πρόωρες εκλογές στις 25 Σεπτεμβρίου, η 45χρονη Τζόρτζια Μελόνι, ηγέτιδα του κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας» (FdI), το οποίο πλέον προηγείται στις δημοσκοπήσεις με ποσοστά κοντά στο 25%, αν και έχει επικριθεί ως ακροδεξιό και νεοφασιστικό;

Ο Μάριο Ντράγκι, πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σχημάτισε κυβέρνηση εθνικής ενότητας τον Φεβρουάριο του 2021, συγκεντρώνοντας γύρω του δυνάμεις τόσο από τα αριστερά όσο και από τα δεξιά.
Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, το φερόμενο ως αντισυστημικό Κίνημα Πέντε Αστέρων αλλά και η δεξιά Λέγκα του Σαλβίνι εντάχθηκαν στον κυβερνητικό συνασπισμό υπό τον Ντράγκι.

Τότε ήταν, που ο Σαλβίνι και η Λέγκα άρχισαν να πέφτουν στις δημοσκοπήσεις πληρώνοντας την συμμετοχή τους στην εξουσία .
Αναζητώντας μια πιο ξεκάθαρη εναλλακτική, πολλοί από τους ψηφοφόρους της δεξιάς των Σαλβίνι και Μπερλουσκόνι στράφηκαν στην παράταξη «Αδέλφια της Ιταλίας» της Τζόρτζια Μελόνι. Η εν λόγω παράταξη ήταν, άλλωστε, το μεγαλύτερο μεταξύ των κομμάτων του κοινοβουλίου που έμεινε εκτός του κυβερνητικού συνασπισμού του Ντράγκι.
Η 45χρονη σήμερα Τζόρτζια Μελόνι γεννήθηκε στη Ρώμη το 1977 και στα 11 της η οικογένειά της έγινε μονογονεϊκή, καθώς ο πατέρας εγκατέλειψε την μητέρα της.
Στα 15 της εντάχθηκε στο Μέτωπο Νεολαίας, το τμήμα νεολαίας του νεοφασιστικου Ιταλικού Κοινωνικού Κινήματος – Εθνική Δεξιά.
Το 1996 ανέλαβε την ηγεσία της Φοιτητικής Δράσης, της φοιτητικής οργάνωσης του κόμματος, ενώ εργαζόταν μεταξύ άλλων ως μπαργούμαν στο Piper Club, από τα διασημότερα νυχτερικά κέντρα της Ρώμης.

Στις εκλογές του 2006 η Μελόνι εξελέγη στην Κάτω Βουλή της Ιταλίας και έγινε μεταξύ άλλων η νεαρότερη αντιπρόεδρος του σώματος. Ταυτόχρονα, άρχισε να εργάζεται ως δημοσιογράφος.
Το 2008 ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι την διορίζει υπουργό Πολιτικών Νεολαίας στην τέταρτη κυβέρνησή του (πιο νέα υπουργός στην Ιστορία της Ιταλίας) μέχρι την κατάρρευσή της το 2011.
Τον Ιανουάριο του 2016 συμμετέχει σε διαδήλωση κατά των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και ανακοινώνει την εγκυμοσύνη της εκτός γάμου.
Είναι εκείνη την περίοδο που προχωρά μέσα από τη Βουλή σε ισχυρισμούς ότι η ταυτότητα των Ιταλών απειλείται από τα σχέδια του Τζορτζ Σόρος…
Το 2021 υπογράφει το Καταστατικό της Μαδρίτης που συντάσσει ο ηγέτης του ακροδεξιού ισπανικού Vox. Σε αυτό, αριστεροί πολιτικοί σχηματισμοί περιγράφονται ως «εχθροί», που εμπλέκονται σε «εγκληματικά σχέδια» και βρίσκονται «υπό τη σκέπη του καθεστώτος της Κούβας».
Αξίζει να σημειωθεί πως μιλάμε για μια παράταξη με έντονα αντιμεταναστευτική και ευρωσκεπτικιστική ρητορική, που στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν είχε παρουσιαστεί να προωθεί ως στόχο ακόμη και την έξοδο της Ιταλίας από την ΕΕ και το ευρώ.

Η ίδια έχει πλέον αμβλύνει τη ρητορική της σε κάποια θέματα, αν και εξακολουθεί να θέλει να επαναδιαπραγματευτεί πολλά από όσα σήμερα ισχύουν στις σχέσεις της Ιταλίας με την ΕΕ και την ευρωζώνη.

Για τον πόλεμο η Μελόνι έχει πάρει θέση ενάντια στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Υιοθετεί ένα κράμα ακραίων απόψεων σε συνδυασμό με ένα αντισυστημισμό, που αν εκλεγεί, δεν θα μπορεί να περάσει απαρατήρητος από όλη την Ευρώπη.

 

Πηγή

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.