Μ. Κέλλης στην ΕΡΤ για Αλτσχάιμερ, παχυσαρκία, καρκίνο, καρδιακά: Μελετούμε τη μοριακή βάση κάθε ασθένειας για να «χτυπήσουμε» τη ρίζα της (video)

Στο πώς πραγματοποιείται το «χτίσιμο» των μοριακών χαρτών του ανθρώπινου γονιδιώματος για την κατανόησή του, εξήγησε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» ο καθηγήτης Πληροφορικής στο Μ.Ι.Τ. και μέλος του Broad Institute M.I.T και Harvard, Μανώλης Κέλλης, διαπρεπής στους τομείς της Μοριακής Ιατρικής και της Πληροφορικής Βιολογίας.

Ο κ. Κέλλης ερευνά Αλτσχάιμερ, παχυσαρκία, καρκίνο, και καρδιακά, μελετώντας τη μοριακή βάση της κάθε ασθένειας, προκειμένου αυτή να «χτυπηθεί» στη ρίζα της.

Ο ίδιος εξηγεί ότι αρχικά γίνεται η χαρτογράφηση των γονιδίων, οι περιοχές ελέγχου και τα κυκλώματα. Κατόπιν, ερευνάται το πώς δουλεύει το ανθρώπινο γονιδίωμα μέσα σε κάθε είδος κυττάρου.

«Φαρμακευτικά μπορούμε πλέον να επεμβαίνουμε στα κυκλώματα αυτά» ανέφερε μεταξύ πολλών άλλων ο κ. Κέλλης.

Ο ερευνητής μίλησε με αφορμή το συνέδριο στο Οίτυλο της Μάνης, όπου τα μεγαλύτερα ιατρικά μυαλά της υφηλίου συναντώνται, ενώ «ανοίγονται δρόμοι» σε επίλεκτους «εκκολαπτόμενους» Έλληνες γιατρούς.

Στο εν λόγω συνέδριο επίλεκτοι σπουδαστές ιατρικής, βιολογίας και βιοπληροφορικής συναντούν καθηγητές από όλο τον κοσμο.

Σημειώνεται ότι η ελληνική παρουσία είναι αρχηγική σε ιατρικές εταιρείες, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα παγκοσμίως.

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *