Νέα έρευνα δείχνει ότι οι τηγανητές πατάτες μπορεί να συνδέονται με την κατάθλιψη

bowl-gd0ec25aac_1280

Οι τηγανητές πατάτες – είναι λιπαρές, αμυλούχες και ένα φαγητό «παρηγοριάς» για πολλούς. Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει ότι τα τηγανητά φαγητά μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία.

Μια ερευνητική ομάδα στο Χανγκτσόου της Κίνας διαπίστωσε ότι η συχνή κατανάλωση τηγανητών τροφών και ιδιαίτερα τηγανητών πατατών, συνδέεται με 12% υψηλότερο κίνδυνο για άγχος και 7% υψηλότερο κίνδυνο για κατάθλιψη σε σχέση με άτομα που δεν κατανάλωναν τηγανητά φαγητά. Η συσχέτιση ήταν πιο έντονη μεταξύ των νεαρών ανδρών και των νεότερων καταναλωτών. Τα τηγανητά τρόφιμα είναι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για παχυσαρκία, υψηλή αρτηριακή πίεση και άλλες επιπτώσεις στην υγεία.

«Τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώνουν τη σημασία της μείωσης της κατανάλωσης τηγανητών τροφίμων για την ψυχική υγεία», έγραψαν οι ερευνητές στη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «PNAS».

Ωστόσο, οι ειδικοί σε ζητήματα που αφορούν στη διατροφή δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα είναι προκαταρκτικά και δεν είναι σαφές αν τα τηγανητά τρόφιμα προκαλούν προβλήματα ψυχικής υγείας ή αν οι άνθρωποι που βιώνουν συμπτώματα κατάθλιψης ή άγχους προτιμούν τα τηγανητά τρόφιμα.

Η μελέτη αξιολόγησε 140.728 άτομα σε διάστημα 11,3 ετών. Αφού εξαιρέθηκαν οι συμμετέχοντες που είχαν διαγνωστεί με κατάθλιψη μέσα στα δύο πρώτα χρόνια, οι ερευνητές διαπίστωσαν συνολικά 8.294 περιπτώσεις άγχους και 12.735 περιπτώσεις κατάθλιψης ανάμεσα σε εκείνους που κατανάλωναν τηγανητά φαγητά. Οι τηγανητές πατάτες φάνηκε να αυξάνουν κατά 2% τον κίνδυνο κατάθλιψης σε σχέση με το τηγανητό λευκό κρέας.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές προτείνουν ότι το ακρυλαμίδιο, μια χημική ουσία που σχηματίζεται κατά τη διαδικασία του τηγανίσματος, ειδικά στις τηγανητές πατάτες, ευθύνεται για τον υψηλότερο κίνδυνο άγχους και κατάθλιψης.

Ο Δρ. Γουόλτερ Γουίλετ δήλωσε ότι τα αποτελέσματα «θα πρέπει να θεωρηθούν ως πολύ προκαταρκτικά και ειδικά η σύνδεση με τα τηγανητά τρόφιμα και το ακρυλαμίδιο».

«Οι επιπτώσεις των τηγανητών τροφίμων στην υγεία θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από το είδος της τροφής που τηγανίζουμε και το είδος του λίπους που χρησιμοποιούμε για το τηγάνισμα», δήλωσε στο CNN ο Γουίλετ, καθηγητής επιδημιολογίας και διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ.

«Οι πατάτες προκαλούν ανησυχία για πιθανές επιδράσεις στη διάθεση, επειδή μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες αυξήσεις στο σάκχαρο του αίματος και στη συνέχεια ορμονικές αντιδράσεις σε αυτές τις αυξήσεις. Ωστόσο, αυτές οι αυξήσεις αμβλύνονται εν μέρει από το λίπος που χρησιμοποιείται για το τηγάνισμα», σημείωσε.

Ο Γουίλετ σημείωσε επίσης ότι το ακρυλαμίδιο δεν παράγεται μόνο από το τηγάνισμα. Βρίσκεται στον καφέ, λόγω του καβουρδίσματος των κόκκων, και στο τοστ, εξαιτίας της θέρμανσης των υδατανθράκων μαζί με πρωτεΐνες.

Άνοδος του άγχους και της κατάθλιψης

Ο ερευνητής του Πανεπιστημίου Zhejiang και συγγραφέας της μελέτης Γιου Ζανγκ δήλωσε στο CNN ότι «δεν υπάρχει λόγος πανικού για τις δυσμενείς επιπτώσεις των τηγανητών τροφίμων».

Ωστόσο ο υγιεινός τρόπος ζωής και η μείωση της κατανάλωσης τηγανητών τροφίμων μπορεί να βοηθά και στην ψυχική υγεία, πέρα από τη σωματική. Οι ερευνητές έχουν επισημάνει την πρόσφατη αύξηση της κατάθλιψης και του άγχους παγκοσμίως. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι πάνω από το 5% των ενηλίκων πάσχουν από κατάθλιψη, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο Γουίλετ δήλωσε επίσης πως οι άνθρωποι μπορεί να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες επειδή έχουν κατάθλιψη ή άγχος.

«Αυτές οι αλλαγές στη διάθεση είναι, γενικά, πιο δύσκολο να μελετηθούν επειδή μπορεί να περαστικές, σε αντίθεση με τη διάγνωση ενός μείζονος καρκίνου ή μιας καρδιακής προσβολής. Η μελέτη αυτή δεν σχεδιάστηκε για να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις», κατέληξε ο Γουίλετ.

ΠΗΓΗ: CNN

www.ertnews.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *