Νέα έρευνα: Χημικά από τα αντηλιακά συσσωρεύονται στη θαλάσσια χλωρίδα της Μεσογείου

Μεγάλη ποσόστητα χημικών, τα οποία περιέχονται σε αντηλιακές λοσιόν, συσσωρεύονται στη θαλάσσια χλωρίδα της Μεσογείου, βάσει των ευρημάτων μιας νέας έρευνας.

Ειδικότερα, επιστήμονες φέρονται να εντόπισαν φίλτρα υπεριώδους ακτινοβολίας στους βλαστούς της Posidonia oceanica, είδους μεσογειακής χλωρίδας που ενδημεί στις ακτές της Μαγιόρκας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μόλυνση είναι το αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, και της απόρριψης σκουπιδιών στον δημοφιλή αυτό τουριστικό προορισμό.

«Ο θαλάσσιος αυτός θύλακας πλήττεται από τις λιμενικές δραστηριότητες, τα υγρά απόβλητα και τον τουρισμό» τονίζει σχετικά η δρ. Σίλβια Ντίαζ Κρουζ, συν-επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Marine Pollution Bulletin.

«Καθώς η Μεσόγειος Θάλασσα είναι ρηχή, μικρές συγκεντρώσεις από χημικών που απορροφούν υπεριώδη ακτινοβολία, μπορεί να φτάσουν σε υψηλά επίπεδα» εξηγεί η ίδια.

Μεταξύ των δειγμάτων εντοπίστηκαν διάφορες συγκεντρώσεις υλικών ηλιοπροστασίας, όπως avobenzone 4-methyl, οξυβενζόνη, παραϋδροξυβενζοϊκός μεθυλεστέρας και άλλα.

Σημειώνεται πως, μολονότι οι πλήρεις επιπτώσεις των χημικών αυτών στη θαλάσσια χλωρίδα παραμένουν άγνωστες, οι ειδικοί πλέον ανησυχούν για ποθανές επιβλαβείς συνέπειες.

«Αν διαπιστώσουμε πως τα αντηλιακά επηρεάζουν τη φωτοσύνθεση και την παραγωγικότητα των θαλάσσιων φυτών, θα έχουμε πρόβλημα καθώς αυτή η χλωρίδα παίζει σημαντικό οικολογικό ρόλο για τις ακτές της Μεσογείου» λέει σχετικά η καθηγήτρια Νόνα Αγκαγουίν.

Πηγή: The Guardian

www.ertnews.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.