Νέα μελέτη δείχνει σημαντική συσχέτιση υπογονιμότητας και κινδύνου καρκίνου του μαστού στους άνδρες

Ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού στους άνδρες θα μπορούσε να συσχετιστεί με υπογονιμότητα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης Breast Cancer Research. Οι συγγραφείς πήραν συνεντεύξεις από 1.998 άνδρες στην Αγγλία και την Ουαλία που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού, μεταξύ 2005 και 2017 , από τους οποίους 112 (5,6%) ανέφεραν επίσης υπογονιμότητα και 383 (19,2%) δεν είχαν παιδιά.

Η διάγνωση του καρκίνου του μαστού στους άνδρες είναι λιγότερο συχνή από ό,τι στις γυναίκες και η σχέση του με τη στειρότητα έχει μέχρι στιγμής διερευνηθεί μόνο σε μικρές μελέτες. Μόνο μια μικρή μελέτη πρότεινε μια πιθανή συσχέτιση μεταξύ ανδρών με παιδιά και καρκίνου του μαστού.

Οι συγγραφείς από το Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο (Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο) διερεύνησαν την πιθανή σχέση μεταξύ της αυτοαναφερόμενης υπογονιμότητας (ή μη τεκνοποίησης) και του κινδύνου καρκίνου του μαστού στους άνδρες.

Ο κίνδυνος διεισδυτικών όγκων καρκίνου του μαστού (καρκινικά κύτταρα που εξαπλώθηκαν πέρα ​​από τον τόπο όπου σχηματίστηκαν για πρώτη φορά) συσχετίστηκε σημαντικά με την ανδρική υπογονιμότητα, με βάση 47 άτομα με καρκίνο του μαστού (2,6%), σε σύγκριση με 22 άτομα ελέγχου χωρίς καρκίνο αλλά που είχαν αναφέρει υπογονιμότητα (1,4%).

Οι συγγραφείς δεν βρήκαν σημαντική συσχέτιση μεταξύ του κινδύνου καρκίνου του μαστού και της υπογονιμότητας του συντρόφου ή όταν τα αίτια της υπογονιμότητας ήταν άγνωστη.

 

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

www.ertnews.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *