Νέο άγαλμα moai ανακαλύφθηκε στο νησί του Πάσχα

Ένα νέο moai, ένα χαρακτηριστικό άγαλμα του νησιού Πάσχα, ανακαλύφθηκε σε μια αποξηραμένη λιμνοθάλασσα ενός ηφαιστειακό κρατήρα σε αυτό το Χιλιανό έδαφος του Ειρηνικού Ωκεανού, ανακοίνωσε η ιθαγενής κοινότητα που διαχειρίζεται το εθνικό πάρκο του νησιού.

«Πρόκειται για μια πραγματικά μοναδική ανακάλυψη, καθώς είναι η πρώτη φορά που βρέθηκε ένα moai μέσα στη λίμνη του κρατήρα Rano Raraku», ανέφερε σε δήλωση η κοινότητα Ma’u Henua, η οποία διαχειρίζεται το εθνικό πάρκο Rapa Nui, όπου βρίσκεται το ηφαίστειο. Αυτή η ανακάλυψη θα μπορούσε να ανοίξει νέες προοπτικές για την ιστορία του νησιού, αναφέρει επίσης η δήλωση που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το moai ανακαλύφθηκε στις 21 Φεβρουαρίου από μια ομάδα επιστημόνων από τρία πανεπιστήμια της Χιλής, οι οποίοι συνεργάζονται με την National Forestry Corporation (Conaf) για την αποκατάσταση ενός υγροτόπου που βρίσκεται στο Rano Raraku, ο οποίος επλήγη από πυρκαγιά τον περασμένο Οκτώβριο.

«Αυτό το moai βρίσκεται στο κέντρο μιας λιμνοθάλασσας που άρχισε να αποξηραίνεται το 2018», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ninoska Avareipua Huki Cuadros, διευθύντρια της ιθαγενούς κοινότητας Ma’u Henua. «Αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ότι, τουλάχιστον τα τελευταία 200 ή 300 χρόνια, η λιμνοθάλασσα είχε βάθος τριών μέτρων, επομένως κανένας άνθρωπος δεν θα μπορούσε να είχε αφήσει αυτό το moai εκεί», είπε η γυναίκα που είναι επίσης επικεφαλής του Conaf σε αυτό το νησί γνωστό ως Ράπα Νούι (Rapa Nui) .

Το moai μήκους 1,60 μέτρων βρέθηκε ξαπλωμένο στο πλάι, “με πλήρες σώμα και αναγνωρίσιμα αλλά όχι σαφώς καθορισμένα χαρακτηριστικά”, ανέφερε η κοινότητα Ma’u Henua, η οποία ισχυρίζεται ότι “αναζητά χρηματοδότηση για τη διεξαγωγή μιας εις βάθος μελέτης αυτής της ανακάλυψης».

Tο νησί του Πάσχα βρίσκεται στη μέση του Ειρηνικού Ωκεανού, 3.500 χλμ. από τις ακτές της Χιλής, είναι διάσημο σε όλο τον κόσμο για τους εντυπωσιακούς μεγαλίθους μυστηριώδους προέλευσης, που περιλαμβάνονται στην Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO. Μερικά αγάλματα μπορούν να φτάσουν σε ύψος τα 20 μέτρα και να ζυγίζουν έως και 80 τόνους.

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

www.ertnews.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *