Νίγηρας / Γάλλοι, Γερμανοί και Ιταλοί εγκαταλείπουν την περιοχή μετά το πραξικόπημα

Περίπου εκατό Γάλλοι πολίτες περίμεναν έξω από το διεθνές αεροδρόμιο Ντιόρι Χαμάντι της Νιαμέι το μεσημέρι της Τρίτης, προκειμένου να επιβιβαστούν στην πρώτη οργανωμένη πτήση για την απομάκρυνσή τους από το Νίγηρα μετά το πραξικόπημα για την ανατροπή της εκλεγμένης φιλοδυτικής κυβέρνησης του Μοαμάντ Μπαζούμ.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, οι Γάλλοι είναι οι μοναδικοί ταξιδιώτες που βρίσκονται στο αεροδρόμιο. Έφτασαν εκεί με ιδιωτικά μέσα, κρατώντας μόνο από ένα μικρό σακίδιο, όπως τους ζήτησε το προξενείο της χώρας του που τους ενημέρωσε τα ξημερώματα για την επιχείρηση εκκένωσης, μία εβδομάδα μετά το πραξικόπημα στον Νίγηρα.

Στον χώρο βρίσκονται επίσης αστυνομικοί από τον Νίγηρα και περίπου 20 Γάλλοι στρατιώτες, με στολή ή με πολιτική περιβολή, που διευκρίνισαν ότι η επιβίβαση θα γίνει με βάση τους κανόνες που τηρούνται «στα κλασικά αεροδρόμια».

Το πρώτο αεροσκάφος με προορισμό τη Νιαμέι απογειώθηκε από το Παρίσι μετά το μεσημέρι της Τρίτης. Περίπου 600 Γάλλοι πολίτες βρίσκονται αυτήν την περίοδο στον Νίγηρα. Η γαλλική κυβέρνηση δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει αν η επιχείρηση απομάκρυνσής τους θα διαρκέσει πολλές ημέρες, γιατί δεν γνωρίζει ακόμη πόσοι από αυτούς θα θελήσουν να φύγουν από τη χώρα.

Η Γαλλία, η πρώην αποικιοκρατική δύναμη στην περιοχή, που στηρίζει τον ανατραπέντα πρόεδρο του Νίγηρα Μοαμάντ Μπαζούμ, φαίνεται ότι είναι ο βασικός στόχος των πραξικοπηματιών στρατιωτικών. Χιλιάδες διαδηλωτές, φίλα προσκείμενοι στον στρατό, συγκεντρώθηκαν την Κυριακή έξω από την πρεσβεία της χώρας στη Νιαμέι ενώ η χούντα κατηγορεί το Παρίσι ότι θέλει να παρέμβει στρατιωτικά στη χώρα.

Μετά τη Γαλλία και το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας κάλεσε τους Γερμανούς πολίτες που βρίσκονται στον Νίγηρα να εγκαταλείψουν τη χώρα στο πλαίσιο της επιχείρησης εκκένωσης που οργανώνουν οι γαλλικές αρχές για τους δικούς τους υπηκόους, από την πρωτεύουσα Νιαμέι. «Ύψιστη προτεραιότητα η ασφάλεια των Γερμανών πολιτών», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι οι Γάλλοι συνάδελφοί μας προσφέρθηκαν, εντός των ορίων των δυνατοτήτων τους, να δεχθούν Γερμανούς πολίτες στις πτήσεις τους από τον Νίγηρα», δήλωσε πριν από λίγο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Αυτή τη στιγμή η ύψιστη προτεραιότητα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης είναι φυσικά η ασφάλεια των Γερμανών που βρίσκονται στη χώρα. Όπως και σε προηγούμενες κρίσεις, συντονιζόμαστε για αυτό στενά με τη Γαλλία και άλλους Ευρωπαίους εταίρους», έγραψε στο Twitter πριν από λίγη ώρα η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.

Πηγή

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *