ΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΟΣΜΟ – FANTOMAS.GR

Του Βασίλη Ταλαμαγκα

Ο ανελέητος πόλεμος ανάμεσα στους στρατηγούς για την εξουσία που μαίνεται από τη 15η Απριλίου στο Σουδάν, θα βυθίσει ακόμη περισσότερο , 1,5 εκατ. παιδιά σε κατάσταση λιμού, προειδοποίησε η μη κυβερνητική οργάνωση «Σώστε τα παιδιά».
Σύμφωνα με την οργάνωση αρωγής, ήδη προτού ξεσπάσει η ένοπλη σύρραξη 8 εκατ. ανήλικα πείναγαν στο κράτος της βορειοανατολικής Αφρικής, όπου το 47% του πληθυσμού (ή περίπου 23 εκατ.) είναι παιδιά.
Πρόκειται για απελπιστική, κρίση για τα παιδιά. Μιλάμε για εκατομμύρια ανθρώπους που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και τρώνε μόλις ένα γεύμα την ημέρα, λένε τα στελέχη των ανθρωπιστικών οργανώσεων .
Ο αριθμός των παιδιών που είναι αντιμέτωπα με λιμό αυξάνεται κατά 17.000 κάθε μέρα.
Ο πόλεμος που ξέσπασε πριν από πέντε μήνες ανάγκασε πάνω από 4,3 εκατ. ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ανέφερε η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Σύμφωνα με τους νεότερους αριθμούς της, 3,2 εκατ. άνθρωποι είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι και άλλοι 1,1 εκατ. μετατράπηκαν σε πρόσφυγες σε γειτονικά κράτη.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, πάνω από 4.500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο. Ο απολογισμός αυτός είναι αναμφίβολα υποτιμημένος, κάτι εν μέρει οφειλόμενο στην σχεδόν απόλυτη παράλυση του συστήματος υγείας.
Στην περιοχή που συνορεύει με το Τσαντ, οι συνέπειες της πείνας είναι συχνά μοιραίες, αφού τα 15 από τα 45 εκατομμύρια κατοίκους υφίστανται το τρέχον διάστημα υποσιτισμό.
Τρία εκατομμύρια παιδιά ηλικίας μικρότερης των πέντε ετών υφίστανται πολύ σοβαρό υποσιτισμό και το ένα τρίτο από όσα είναι μικρότερα των πέντε ετών, έχουν ύψος κάτω από τον μέσο όρο σε αυτή την ηλικία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Στην Κάλμα και στα περίχωρά της, μια οργάνωση βοήθειας κατέγραψε 63 θανάτους παιδιών από πείνα, μόνο στα δικά της κέντρα το 2022.
Είναι ντροπή για τον «πολιτισμένο» κόσμο οι θάνατοι των παιδιών από πείνα .
Δυστυχώς τίποτα δεν προοιωνίζει ότι η κατάσταση μπορεί να αλλάξει άμεσα .

Πηγή fantomas.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *