ΟΗΕ: Αυτοκαστροφή η κλιματική αλλαγή – Οι φυσικές καταστροφές θα αυξηθούν σε 560 ετησίως

Η ανθρώπινη δράση για το κλίμα συμβάλλει σε έναν αυξανόμενο αριθμό παγκόσμιων καταστροφών, προειδοποίησαν τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) την Τρίτη, ζητώντας να τερματιστεί αυτό το η «σπιράλ αυτοκαταστροφής» που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

Σε μια νέα έκθεση, το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τη μείωση του κινδύνου καταστροφών επισημαίνει ότι οι καταστροφές πολλαπλασιάζονται γρήγορα σε όλο τον κόσμο ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από την ανθρώπινη δράση και την κακή διαχείριση κινδύνου.

Σύμφωνα με την έκθεση, από 350 έως 500 καταστροφές μέσης και μεγάλης κλίμακας έχουν συμβεί κάθε χρόνο τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Το κόστος τους ήταν κατά μέσο όρο περίπου 170 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως την τελευταία δεκαετία.

Επεισόδια ξηρασίας, ακραίες θερμοκρασίες, πλημμύρες. Ο αριθμός των καταστροφών αναμένεται να αυξηθεί σε 560 ετησίως -ή 1,5 την ημέρα- έως το 2030 (έναντι 400 το 2015), θέτοντας σε κίνδυνο εκατομμύρια ζωές.

«Οι άνθρωποι πρέπει να κάνουν περισσότερα για να ενσωματώσουν τον κίνδυνο καταστροφής στον τρόπο με τον οποίο ζούμε, χτίζουμε και επενδύουμε», ανέφερε σε έκθεσή της η Γενική Γραμματέας του ΟΗΕ, Amina Mohammed.

Η αξιωματούχος κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αποσυνδέσει την ανθρωπότητα από αυτή τα «σπιράλ αυτοκαταστροφής», τονίζοντας ότι «πρέπει να μετατρέψουμε τον συλλογικό μας εφησυχασμό σε δράση. Μαζί μπορούμε να επιβραδύνουμε τον ρυθμό των καταστροφών που μπορούν να αποφευχθούν».

Η έκθεση εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι ο κόσμος έχει λανθασμένη αντίληψη των κινδύνων που συνδέονται με τις φυσικές καταστροφές και το αποδίδει σε «υποβάθμιση» των κινδύνων και σε συναισθήματα «αισιοδοξίας» και «αήττητου».

Σύμφωνα με την έκθεση, το μέγεθος και η ένταση των καταστροφών αυξάνεται, με τον αριθμό των ανθρώπων που σκοτώθηκαν ή επλήγησαν από καταστροφές τα τελευταία πέντε χρόνια να είναι υψηλότερος από ό,τι τα προηγούμενα πέντε χρόνια.

Οι καταστροφές έχουν δυσανάλογο αντίκτυπο στις αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες χάνουν κατά μέσο όρο 1% του ΑΕΠ ετησίως λόγω καταστροφών, σε σύγκριση με 0,1 έως 0,3% στις ανεπτυγμένες χώρες. Το υψηλότερο κόστος βαρύνει την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

Από το 1980, μόνο το 40% των απωλειών από καταστροφές έχει ασφαλιστεί και τα ποσοστά κάλυψης στις αναπτυσσόμενες χώρες είναι συχνά κάτω από 10% – μερικές φορές κοντά στο μηδέν, γεγονός που επιδεινώνει τις μακροπρόθεσμες συνέπειες αυτών των καταστροφών.

«Οι καταστροφές μπορούν να αποφευχθούν, αλλά μόνο εάν οι χώρες επενδύσουν τον χρόνο και τους πόρους που χρειάζονται για να κατανοήσουν και να μειώσουν τους κινδύνους», δήλωσε η Μάμι Μιζουτόρι, η ειδική εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα για τη μείωση του κινδύνου καταστροφών.

«Αγνοώντας σκόπιμα τους κινδύνους και μη ενσωματώνοντάς τους στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, ο κόσμος χρηματοδοτεί τη δική του καταστροφή», πρόσθεσε η Mizutori.

Πηγή: ΟΗΕ

Μετάφραση: Μικαέλα Λαμπρινίδου

www.ertnews.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.