ΟΗΕ: Ο πλανήτης βρίσκεται αντιμέτωπος με «κολασμένη» αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3°C

Ο κόσμος βρίσκεται σε τροχιά για «κολασμένης» αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 3°C, προειδοποιεί ο ΟΗΕ πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής για το Κλίμα Cop28 που αρχίζει την επόμενη εβδομάδα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η έκθεση του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ (Unep) διαπίστωσε ότι οι σημερινές πολιτικές για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα είναι τόσο ανεπαρκείς, που θα επιτευχθεί θέρμανση 3°C αυτόν τον αιώνα.

Τα ρεκόρ θερμοκρασίας έχουν ήδη ξεπεραστεί το 2023 και οι εντεινόμενοι καύσωνες, οι πλημμύρες και οι ξηρασίες έχουν αφαιρέσει ζωές και έχουν πλήξει τα μέσα διαβίωσης σε όλο τον κόσμο, ενώ έχει σημειωθεί αύξηση της θερμοκρασίας κατά μόλις 1,4°C μέχρι σήμερα. Οι επιστήμονες λένε ότι θα έρθουν πολύ χειρότερα αν η θερμοκρασία συνεχίσει να αυξάνεται και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι ο κόσμος οδεύει προς ένα «κολασμένο» μέλλον.

Η έκθεση αναφέρει ότι η εφαρμογή μελλοντικών πολιτικών που έχουν ήδη υποσχεθεί οι χώρες θα μπορούσε να μειώσει κατά 0,1°C το όριο των 3°C. Η εφαρμογή των μειώσεων των εκπομπών που έχουν υποσχεθεί οι αναπτυσσόμενες χώρες υπό τον όρο να λάβουν οικονομική και τεχνική υποστήριξη θα μείωνε την άνοδο της θερμοκρασίας κατά 2,5°C, που εξακολουθεί να αποτελεί καταστροφικό σενάριο.

Σύμφωνα με την έκθεση, για να επιτευχθεί ο διεθνώς συμφωνημένος στόχος του 1,5°C, πρέπει να μειωθούν 22 δισ. τόνοι CO2 από το προβλεπόμενο σήμερα σύνολο το 2030. Αυτό είναι το 42% των παγκόσμιων εκπομπών και ισοδυναμεί με την παραγωγή των πέντε χειρότερων ρυπαντών του κόσμου σήμερα: Κίνα, ΗΠΑ, Ινδία, Ρωσία και Ιαπωνία

«Πρέπει να αρχίσουμε να σημειώνουμε ρεκόρ μείωσης των εκπομπών»

Η Inger Andersen, εκτελεστική διευθύντρια της Unep, δήλωσε: «Δεν υπάρχει άνθρωπος ή οικονομία στον πλανήτη που να μην επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή, γι’ αυτό πρέπει να σταματήσουμε να σημειώνουμε ανεπιθύμητα ρεκόρ στις εκπομπές, τη θερμοκρασία και τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Πρέπει, αντίθετα, να βγάλουμε τη βελόνα από το ίδιο παλιό αυλάκι της ανεπαρκούς δράσης και να αρχίσουμε να σημειώνουμε άλλα ρεκόρ: στη μείωση των εκπομπών και στη χρηματοδότηση του κλίματος».

Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν νωρίτερα τον Νοέμβριο, ότι οι παραγωγοί ορυκτών καυσίμων στον κόσμο σχεδιάζουν επεκτάσεις που θα εκτοξεύσουν τον προϋπολογισμό του πλανήτη για τον άνθρακα δύο φορές, κάτι που οι ειδικοί χαρακτήρισαν «παραφροσύνη». Μια άλλη πρόσφατη έκθεση διαπίστωσε ότι η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της οποίας ο διευθύνων σύμβουλος, Σουλτάν Αλ Τζαμπέρ, θα προεδρεύσει της Cop28, έχει τα μεγαλύτερα σχέδια επέκτασης που καταστρέφουν το καθαρό μηδενικό ισοζύγιο από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία στον κόσμο.

Πηγή: Guardian

www.ertnews.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...