Οικογένεια πρωτεϊνών στο σάλιο βοηθά στον εντοπισμό ασθενών που κινδυνεύουν να αναπτύξουν σοβαρή μορφή της Covid-19

Η σημαντική παρουσία μιας οικογένειας πρωτεϊνών στο σάλιο των ατόμων που νοσηλεύονται με COVID-19 θα μπορούσε να θεωρηθεί ως βιοδείκτης που βοηθά στον εντοπισμό ασθενών που κινδυνεύουν να αναπτύξουν σοβαρή μορφή της νόσου, αναφέρει η EFE.

Οι πρωτεΐνες που είναι γνωστές ως συνδέτες εφρινών «είναι ανιχνεύσιμες σε δείγματα σάλιου και θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως συμπληρωματικοί δείκτες για την παρακολούθηση της εξέλιξης του COVID-19», δήλωσε η Έρικα Έγκαλ, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα στις Ηνωμένες Πολιτείες και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Αμερικανοί ερευνητές ανέλυσαν δείγματα σάλιου που ελήφθησαν από ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με αναπνευστικά συμπτώματα και εντόπισαν την παρουσία αυτών των συνδετών εφρινών, που «σχετίστηκαν έντονα» με μια σοβαρή μορφή του COVID-19.

Η ανίχνευση της εφρίνης στο σάλιο θα μπορούσε να παρέχει μια απλή, μη επεμβατική ένδειξη που θα μπορούσε να επιβεβαιωθεί από τα αποτελέσματα κλινικών δοκιμών, είπε η Erika Egal.

Προηγούμενες μελέτες υποδεικνύουν ότι η εφρίνη παίζει σημαντικό ρόλο στις βλάβες και τις φλεγμονές και αρκετοί ειδικοί πιστεύουν ότι τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας θα μπορούσαν να παρέχουν πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τις βιολογικές διεργασίες που εμπλέκονται σε σοβαρές αντιδράσεις στη μόλυνση από SARS-CoV-2.

Ωστόσο, είπαν, χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να καθοριστεί εάν αυτές οι συγκεντρώσεις της εφρίνης σχετίζονται με αυξημένη πιθανότητα νοσηλείας, με σοβαρή μορφή της νόσου ή με κίνδυνο θανάτου από COVID-19.

Επίσης, καθώς εμφανίζονται νέες παραλλαγές του νέου κορονοϊού, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε εάν τα υπάρχοντα τεστ είναι σε θέση να ανιχνεύσουν με ακρίβεια τις λοιμώξεις που εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία.

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

www.ertnews.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.