«Οι μισοί Ρώσοι κατάσκοποι στην Ευρώπη έχουν απελαθεί», δηλώνει ο επικεφαλής της MI6

Οι μισοί Ρώσοι κατάσκοποι που δρουν στην Ευρώπη έχουν απελαθεί μετά την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, δηλώνει ο επικεφαλής της βρετανικών υπηρεσιών πληροφοριών MI6, Ρίτσαρντ Μουρ.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Guardian», κατά τη διάρκεια του Φόρουμ για την Ασφάλεια που διεξάγεται στο Άσπεν του Κολοράντο, ο Μουρ υποστήριξε ότι 400 Ρώσοι πράκτορες που επιχειρούσαν υπό διπλωματική κάλυψη, κυρίως στην ηπειρωτική Ευρώπη – συμπεριλαμβανομένων της Γερμανίας και της Γαλλίας- έχουν ήδη εκδιωχθεί.

Με την κίνηση αυτή, έχουν μειωθεί δραματικά οι κατασκοπευτικές δυνατότητες του Κρεμλίνου, εκτιμά η βρετανική υπηρεσία.

«Ο δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν κάνει «αρκετά συντονισμένες» προσπάθειες για να αποδυναμώσουν τα ρωσικά κατασκοπευτικά δίκτυα ύστερα από την έναρξη του πολέμου του Πούτιν στην Ουκρανία…
« Έτσι σε όλη την Ευρώπη, περίπου οι μισοί , υπολογίζουμε περίπου 400 Ρώσοι πράκτορες υπό διπλωματική κάλυψη, έχουν απελαθεί. Αυτό πιθανότατα μείωσε κατά το ήμισυ την ικανότητά τους να κατασκοπεύουν υπέρ της Ρωσίας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, είναι η πρώτη φορά που η βρετανική υπηρεσία MI6 δημοσιοποιεί τις εκτιμήσεις της για τον αντίκτυπο των συντονισμένων απελάσεων ως απάντηση στην ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται ότι, μόνο τον Απρίλιο, η Γερμανία απέλασε 40 Ρώσους διπλωμάτες και η Γαλλία 41.

Η Βρετανία είναι μια από τις λίγες χώρες που δεν απέλασαν διπλωμάτες που κατηγορούνται για κατασκοπεία, αν και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό επειδή η χώρα είχε εκδιώξει 23 το 2018, μετά τη δηλητηρίαση του πρώην διπλού πράκτορα από τη Ρωσία Σεργκέι Σκριπάλ στο Σάλσμπερι με τον νευροτοξικό παράγοντα Νοβιτσόκ.

Η κυβέρνηση του Λονδίνου πιστεύει ότι έκτοτε οι Ρώσοι πράκτορες δεν έχουν αντικατασταθεί.

Πηγή

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.