Ο Γ. Γραμματικάκης για τον Τοξότη Α*: Είναι η πρώτη μαύρη τρύπα που φωτογραφίζουμε στο γαλαξία μας

«Η εποχή για την ανθρωπότητα, στο σύνολό της, είναι πολύ μαύρη. Έχουμε από παντού μαύρες τρύπες. Η πραγματική μαύρη τρύπα «Τοξότης Α*» που φωτογραφήθηκε στην καρδιά του γαλαξία μας είναι ένα απολύτως απίστευτο φαινόμενο του σύμπαντος όπου η ύλη ενός μεγάλου αστέρα αυτοαναιρείται και μένει μόνο ένα μεγάλο βαρυτικό πεδίο» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Γιώργος Γραμματικάκης.

Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο καθηγητής Φυσικής και πρώην Πρύτανης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης για τη σημαντική αυτή ανακάλυψη που επιβεβαιώνει τη θεωρία σχετικότητας του Αϊνστάιν είπε ότι είναι ένα μεγάλο επίτευγμα.

«Δούλεψαν 800 επιστήμονες για πέντε χρόνια γι’ αυτή τη φωτογραφία με τα φωτεινά δαχτυλίδια», δήλωσε ο κ. Γραμματικάκης τονίζοντας ότι αυτή η ανακάλυψη είναι «η επιβεβαίωση της Θεωρίας της Σχετικότητας του Αϊνστάιν». Και όπως τόνισε «είναι η πρώτη μαύρη τρύπα που φωτογραφίζουμε στο γαλαξία μας».

Η ύλη περνάει στην ανυπαρξία

Σύμφωνα με τον καθηγητή Φυσικής, ο «Τοξότης Α*» απέχει 26.000 έτη φωτός από τη Γη, ενώ όπως είπε τα μεγέθη της είναι τεράστια: η μάζα που έχει εξαφανιστεί και το βαρυτικό φορτίο που προέκυψε υπολογίζεται σε 5 εκατ. φορές όσο η μάζα του ήλιου.

«Οτιδήποτε από τον ορίζοντα της μαύρης τρύπας απορροφάται δεν έχει καμία ελπίδα να ξαναφύγει. Η μαύρη τρύπα αιχμαλωτίζει και το ίδιο το φως, κάτι που φαινόταν αδιανόητο πριν από λίγα χρόνια», συμπλήρωσε ο κ. Γραμματικάκης.

«Το επίτευγμα είναι μεγάλο επιστημονικά», πρόσθεσε επισημαίνοντας ότι η μαύρη τρύπα δεν απειλεί τον πλανήτη μας. «Όποιος πλανήτης περνάει από τον ορίζοντα της Μαύρης τρύπας εξαφανίζεται. Η ύλη περνάει στην ανυπαρξία και μόνο το βαρυτικό φορτίο μένει».

Θέλοντας να δώσει ένα παράδειγμα ο διακεκριμένος επιστήμονας τόνισε ότι αν ένας αστροναύτης πλησιάσει θα απορροφηθεί και εμείς θα τον βλέπουμε στον ορίζοντα της μαύρης τρύπας ακίνητο στο χώρο και χρόνο».

Το επίτευγμα-ορόσημο κατέστη εφικτό από το Τηλεσκόπιο Ορίζοντα Γεγονότων (Event Horizon Telescope-EHT).

www.ertnews.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.