Ο Μυτιληναίος αδειάζει… Μητσοτάκη: Εκτεθειμένη η χώρα

Ο Πρόεδρος και CEO της MYTILINEOS κατέστησε σαφές ότι υπάρχουν σημαντικά ρίσκα τόσο στον τομέα της παραγωγής ενέργειας, όσο και στην εμπορία. Σύμφωνα με τον Ευάγγελο Μυτιληναίο η απολιγνιτοποίηση στην Ελλάδα ήταν πρόωρη, καθώς δεν λήφθηκε υπόψη η ασφάλεια εφοδιασμού. Ταυτόχρονα, όμως, επισήμανε ότι η έλλειψη κουλτούρας σταθερών τιμολογίων δημιουργεί μεγάλη κινητικότητα στους καταναλωτές, γεγονός που αυξάνει τους κινδύνους για τις εταιρίες, τους οποίες θα πρέπει να αντισταθμίσουν.

Συνολικά, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, όπως αναφέρει το Euro2day.gr παρομοίασε τη συγκυρία με «τέλεια καταιγίδα»: από τη μια οι πιέσεις που ασκούνται από τη Ρωσία για την ολοκλήρωση του Nord Stream 2 και από την άλλη η χαμηλή παραγωγή ΑΠΕ του καλοκαιριού, που ανάγκασε τις κυβερνήσεις να χρησιμοποιήσουν τα αποθέματα φυσικού αερίου για να αντιμετωπίσουν τις υψηλές θερμοκρασίες. Επιχειρώντας μία αναλογική σύγκριση, η αύξηση της σημερινής τρέχουσας τιμής στο φυσικό αέριο με την τιμή της βενζίνης είναι σαν να έχει αυξηθεί η βενζίνη από τα 1,6 ευρώ στα 7 ευρώ το λίτρο.

Στο έλεος του Χειμώνα

Η τιμή του ρεύματος θα είναι τελικά στο έλεος του χειμώνα. «Τρέμω μια κακοκαιρία τύπου Μήδειας σε όλη την Ευρώπη», τόνισε. Παράλληλα επεσήμανε ότι εκ του αποτελέσματος η απόφαση για πρόωρη απολιγνιτοποίηση ήταν βεβιασμένη. Δεν λήφθηκε υπόψη η ασφάλεια εφοδιασμού.

Η δήλωση αυτή καταδεικνύει τα σημαντικά προβλήματα στον ενεργειακό σχεδιασμό από την πολιτεία, καθώς δεν λήφθηκε υπόψη το κόστος της μετάβασης, τα επίπεδα των αποθεμάτων και ο παράγοντας της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας.

Πλέον, σύμφωνα με τον CEO της MYTILINEOS, η Ελλάδα βρίσκεται στο “έλεος του Χειμώνα”, που συνεπάγεται ότι δεν έχουν εκπονηθεί πολιτικές που θα μπορέσουν να αντισταθμίσουν το κόστος και ότι το σύστημα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μεγάλες δυσκολίες σε περίπτωση αυξημένης κατανάλωσης.

Οι ΑΠΕ παράγουν το 5%

Αναφερόμενος στις ΑΠΕ ο Ευάγγελος Μυτιληναίος σημείωσε ότι η αδειοδοτική διαδικασία διαρκεί πάρα πολύ, για αυτό και καθυστερούν να ενσωματωθούν στο μείγμα. Για τις offshore σχολίασε ότι απαιτείται ακόμα πάρα πολύς χρόνος και πολλά κεφάλαια, παρά το γεγονός ότι το αιολικό δυναμικό στο Αιγαίο είναι από τα πιο ισχυρά στην Ευρώπη (μαζί με ένα στη Βόρεια Θάλασσα).

Επιπλέον, σημείωσε, καθώς η στοχαστικότητα των ΑΠΕ δεν επιτρέπει συνεχή τροφοδοσία, απαιτείται αποθήκευση ενέργειας, ωστόσο ακόμα δεν είναι έτοιμη η σχετική τεχνολογία. Το φυσικό αέριο αυτή τη στιγμή είναι η μόνη τεχνολογία αποθήκευσης, καθώς σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να αντικαταστήσει τις ΑΠΕ. Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες της ηλεκτροδότησης πόσω μάλλον για να συμβάλουν στη δημιουργία αποθεμάτων ασφαλείας. Αυτό φάνηκε και με τις πρόσφατες πυρκαγιές, με τις ΑΠΕ να συνεισφέρουν μόλις το 5% του ηλεκτρικού ρεύματος.

Μισές αλήθειες

Εξηγώντας το ζήτημα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής ο Ευάγγελος Μυτιληναίος επισήμανε ότι υπάρχει κόστος και αυτός είναι ο λόγος που οι πολιτικοί λένε μισές αλήθειες. Μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι φαίνεται πως χωριζόμαστε σε υπέρμαχους και μη της «πράσινης» μετάβασης. Σε αυτούς που πιστεύουν ότι θα έπρεπε ήδη να έχουν γίνει περισσότερα (όπως ο Τίμμερμανς) και σε αυτούς που αντιδρούν στα πολλά νέα μέτρα.

Αν ρωτήσεις τον οποιονδήποτε αν πιστεύει ότι πρέπει να πάρουμε μέτρα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, θα σου πει φυσικά ναι. Αν ωστόσο του πεις ότι αυτό έχει κόστος για τη τσέπη του, φυσικά θα αντιδράσει. Για αυτό και οι πολιτικοί λένε τη μισή αλήθεια. Η «πράσινη» μετάβαση κοστίζει.

Δεν θα πέσουν οι τιμές

Σε επίπεδο τιμών, αυτή τη στιγμή η μεγαβατώρα έχει φτάσει στα 72 ευρώ και πριν τον Μάρτιο δεν αναμένεται να υποχωρήσει.

Σε ερώτηση αν πρέπει να μειωθεί ο ΕΦΚ, η απάντηση ήταν πώς αυτό είναι ένα δημοσιονομικό θέμα. Απαντώντας στο εάν πρέπει να μπει πλαφόν στα τιμολόγια ρεύματος, η απάντηση ήταν αυτό ήταν καταστροφικό στη Βρετανία. Δεν μπορεί να εφαρμοστεί εδώ. Μπορούν να προωθηθούν τα σταθερά τιμολόγια, κάτι που κάνουμε και εμείς. Στην Ελλάδα όμως δεν υπάρχει κουλτούρα σταθερών τιμολογίων. «Όταν ο καταναλωτής θα πληρώνει λιγότερα από αυτό που πρέπει, θα είναι όλα καλά. Όταν οι τιμές δεν θα είναι συμφέρουσες βάσει του τιμολογίου του, θα σπάει το συμβόλαιο και οι εταιρείες θα πρέπει να αντισταθμίζουν τις απώλειες, αν δεν έχουν ήδη προνοήσει γι’ αυτό.

Εξάρτηση από τη Ρωσία

Ο επιχειρηματίας αναφέρθηκε στην εξάρτηση της Ευρώπης από το φυσικό αέριο της Ρωσίας, διευκρινίζοντας ότι οι τιμές εκεί είναι πιο συμφέρουσες, καθώς τα έξοδα μεταφοράς είναι πλέον μηδαμινά.

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος δήλωσε ότι ετοιμάζεται και το νέο CCGT της εταιρίας με τεχνολογία H Class. Μόνο ένα στη Γαλλία έχει αυτή τη μοναδική τεχνολογία, με μία τουρμπίνα να παράγονται 826 MW.

 

ΠΗΓΗ

Πηγή fantomas.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *