Ο πιο πλούσιος άνθρωπος της Ασίας είναι εθισμένος στο ChatGPT

Ο πιο πλούσιος άνθρωπος της Ασίας, Γκοτάμ Αντάνι (Gautam Adani) αναφέρει ότι είναι εθισμένος στο ChatGPT, ένα καινούργιο πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης που συνομιλεί με τους χρήστες με τρομαχτικά πειστικό τρόπο.

Σε δημοσίευση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την περασμένη εβδομάδα, ο 60χρονος Ινδός μεγιστάνας αναφέρει ότι «η κυκλοφορία της συγκεκριμένης εφαρμογής αποτέλεσε μια στιγμή μετασχηματισμού στον εκδημοκρατισμό της τεχνητής νοημοσύνης δεδομένων των εκπληκτικών δυνατοτήτων της καθώς και των κωμικών αποτυχιών».

Ο Δισεκατομμυριούχος παραδέχτηκε ότι ”εθίστηκε” στο ChatGPT από όταν ξεκίνησε να το χρησιμοποιεί. Το εργαλείο, το οποίο η εταιρία έρευνας τεχνητής νοημοσύνης OpenAI διέθεσε στο ευρύ κοινό στα τέλη του περασμένου έτους, πυροδότησε συζητήσεις σχετικά με το πώς οι υπηρεσίες «γενετικής τεχνητής νοημοσύνης»- οι οποίες μπορούν να μετατρέψουν μικρά κείμενα σε πρωτότυπα δοκίμια, ιστορίες, τραγούδια και εικόνες (αφού πρώτα εκπαιδευτούν) σε τεράστια διαδικτυακά σύνολα δεδομένωνμπορούν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο ζούμε και δουλεύουμε.

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι θα μπορούσαν να θέσουν καλλιτέχνες, δασκάλους, προγραμματιστές, και συγγραφείς εκτός δουλειάς ενώ, δεν λείπουν και οι πιο αισιόδοξοι που υποστηρίζουν ότι θα επιτρέψει σε υπαλλήλους να αντιμετωπίσουν τις καθημερινές δουλείες τους με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

«Παρόλα αυτά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η γενετική τεχνητή νοημοσύνη θα έχει τεράστιες επιπτώσεις», έγραψε ο Adani στην ανάρτηση του, προσθέτοντας ότι «η γεννητική τεχνητή νοημοσύνη, έχει τις ίδιες δυνατότητες και κινδύνους με τα τσιπ πυριτίου». «Πριν από σχεδόν πέντε δεκαετίες, η πρωτοπορία του σχεδιασμού τσιπ και της παραγωγής τσιπ μεγάλης κλίμακας έβαλε τις ΗΠΑ μπροστά από τον υπόλοιπο κόσμο και οδήγησε στην άνοδο πολλών τεχνολογικών κολοσσών όπως η Intel, η Qualcomm, η TSMC κ.λπ.» έγραψε ο Adani, ο οποίος έχει επιχειρήσεις σε τομείς που κυμαίνονται από λιμάνια έως σταθμούς παραγωγής ενέργειας.

«Άνοιξε επίσης τον δρόμο για όπλα ακριβείας και τηλεκατευθυνόμενα όπλα που χρησιμοποιούνται στους σύγχρονους πολέμους με την τοποθέτηση περισσότερων τσιπ», πρόσθεσε. Ο αγώνας στον τομέα της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης θα γίνει γρήγορα τόσο ”περίπλοκος”, όσο ο συνεχιζόμενος πόλεμος τσιπ πυριτίου» είπε.

Η κατασκευή τσιπ έχει αναδειχθεί πρόσφατα ως ένα νέο σημείο ανάφλεξης στις εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας, με την Ουάσιγκτον να εμποδίζει τις πωλήσεις προηγμένων τσιπ υπολογιστών και εξοπλισμού κατασκευής τσιπ σε κινεζικές εταιρείες. Ορισμένες κινεζικές επενδύσεις στην Ευρωπαϊκή παραγωγή τσιπ έχουν επίσης μπλοκαριστεί.

Ο Ινδός μεγιστάνας, πιστεύει ότι η Κίνα έχει πλεονέκτημα έναντι των Ηνωμένων Πολιτείων στην κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης επειδή οι Κινέζοι ερευνητές δημοσίευσαν διπλάσιες ακαδημαϊκές εργασίες για το θέμα σε σχέση με τους Αμερικανούς ομολόγους τους το 2021, έγραψε στην ανάρτηση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή μετά τη συμμετοχή του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

Περισσότερες δημόσιες εγγραφές

Πίσω στην πατρίδα του, ο Adani εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να μεταφέρει πέντε νέες επιχειρήσεις στο χρηματιστήριο τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τον οικονομικό διευθυντή του ομίλου του  Jugeshinder Singh.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους το Σάββατο στην πόλη Αχμενταμπάντ της δυτικής Ινδίας -όπου εδρεύει η αυτοκρατορία του Adani- ο Singh είπε ότι «οι επιχειρήσεις μετάλλων και εξόρυξης, ενέργειας, δεδομένων, αεροδρομίων και δρόμων του ομίλου πιθανότατα θα απομακρυνθούν μεταξύ 2025 και 2028».

Η Adani Enterprises, που είναι η ναυαρχίδα του ομίλου, λειτουργεί και ως θερμοκοιτίδα για τις επιχειρήσεις του Adani. Μόλις ωριμάσουν, συχνά ανεξαρτητοποιούνται μέσω της εισαγωγής τους στο χρηματιστήριο. Πολλές από τις εταιρίες του Adani μάλιστα έχουν φτάσει να ανταγωνίζονται μεγαλύτερες εταιρίες που ανήκουν στον αντίστοιχο κλάδο. Μέσα στον μήνα μάλιστα, η Adani Enterprises πρόκειται να συγκεντρώσει 200 δισεκατομμύρια ρουπίες (2,5 δισεκατομμύρια δολάρια) εκδίδοντας καινούργιες μετοχές. Πρόκειται να είναι η μεγαλύτερη δημόσια προσφορά μετοχών της Ινδίας.

Έχοντας εγκαταλείψει το κολέγιο και ως αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας, ο Adani έχει έσοδα που ξεπερνάνε τα 120 δισεκατομμύρια δολάρια, γεγονός που τον καθιστά τον τρίτο πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου μαζί με τους Τζεφ Μπέζος και Μπιλ Γκέιτς. Μάλιστα, οι μετοχές των εταιρειών του Adani, έχουν σημειώσει μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές φοβούνται ότι αυτή η ανάπτυξη φέρει και τεράστιους κινδύνους, καθώς ο αξίας 206 δισεκατομμυρίων δολαρίων κολοσσός του Adani έχει δημιουργηθεί από μια σειρά δανεισμών που φτάνει το ποσό των 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθιστώντας τον όμιλο του έναν από τους πιο χρεωμένους στην χώρα.

Πηγή: CNN Business 

Μετάφραση: Ευθύμης Ρέββας 

www.ertnews.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *