Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΑΛΛΑΞΕ ΡΙΖΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΛΥΔΩΝΙΖΕΤΑΙ – FANTOMAS.GR

Του Βασίλη Ταλαμάγκα

Αν έλεγε κάποιος πριν από μερικά χρόνια ότι θα είχαμε πόλεμο στην Ευρώπη, πιθανότητα δελτίου στην ενέργεια, και ελλείψεις αγαθών θα τον κοιτούσαν καχύποπτα και θα τον περιθωριοποιούσαν.
Μετά από όλα αυτά αν υποστήριζε ότι η Κίνα θα έχανε τα πρωτεία στον πληθυσμό θα μειδιούσαν.

Και όμως όλα έγιναν…

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για μία σημαντική αλλαγή στο παγκόσμιο δημογραφικό γίγνεσθαι, καθώς σε λίγους μήνες η Κίνα αναμένεται να απωλέσει τα σκήπτρα της πολυπληθέστερης χώρας του κόσμου.
Όπως αναφέρει ο Economist, η Κίνα ήταν το κράτος με τον μεγαλύτερο πληθυσμό εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Πριν από 272 χρόνια και συγκεκριμένα το 1750 ο «κόκκινος δράκος» είχε περίπου 225 εκατομμύρια ανθρώπους, περισσότερο από το ένα τέταρτο του συνόλου του κόσμου. Από την άλλη πλευρά, η Ινδία -που δεν ήταν τότε μια πολιτικά ενοποιημένη χώρα-, είχε περίπου 200 εκατ. πληθυσμό. Πλέον, το 2023 η χώρα της Νοτίου Ασίας θα προσπεράσει την Κίνα.
Όπως αναφέρει ο ΟΗΕ, ο πληθυσμός της Ινδίας αναμένεται να ξεπεράσει αυτόν της Κίνας στις 14 Απριλίου και την επόμενη μέρα οι Ινδοί προβλέπεται να είναι 1.425.775.850.
Πλέον, η κινεζική κυβέρνηση πασχίζει να αντιστρέψει την ταχεία συρρίκνωση της αύξησης του πληθυσμού της χώρας, καθώς ολοένα περισσότεροι νέοι επιλέγουν να μην αποκτήσουν παιδιά, εξαιτίας παραγόντων όπως το υψηλό κόστος ή η εργασιακή πίεση. Το διαβόητο σύστημα 9-9-6 (εργασία από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ για 6 ημέρες την εβδομάδα) καλά κρατεί σε πολλές μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας, παρά το γεγονός ότι έχει επισήμως επικριθεί από το Πεκίνο.

Η προσπάθεια της Ινδίας να μειώσει τη γονιμότητα ήταν λιγότερο επιτυχημένη. Ήταν η πρώτη χώρα που εισήγαγε τον οικογενειακό προγραμματισμό σε εθνική κλίμακα τη δεκαετία του 1950.
Σε λίγο καιρό θα είναι γεγονός και η αλλαγή στην πληθυσμιακή ισορροπία του κόσμου. Η ταχύτατα αναπτυσσόμενη Ινδία βάζει πόδι στον αναβολέα και για άλλες πρωτιές. Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά το παγκόσμιο σύστημα παραμένει προσκολλημένο στο παρελθόν.

Ανεξάρτητοι παρατηρητές αρχίζουν να αναρωτιούνται, πως είναι δυνατόν στον ΟΗΕ η πολυπληθέστερη σε λίγο καιρό, χώρα του κόσμου, η Ινδία, να μην έχει θέση μόνιμου μέλους;
Τα παραπάνω δείχνουν ότι ο πλανήτης μπορεί να αλλάζει και το παγκόσμιο σύστημα να …σκουριάζει .

 

Πηγή

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *