“Ο Προπάππους” σύντομα θα ανακηρυχθεί ως το γηραιότερο δέντρο του πλανήτη

kiparis- the grand grand Father

Το κυπαρίσσι που ονομάζεται “Ο Προπάππους” σύντομα θα ανακηρυχθεί ως το γηραιότερο δέντρο του πλανήτη μας, γράφει ο ιστότοπος techcult.ru

Τον τιμητικό τίτλο του γηραιότερο δέντρου σήμερα κατέχει το πεύκο Γκρέιτ Μπάσιν στην Καλιφόρνια, ηλικίας 4.850 χρόνων, σύντομα όμως θα τον λάβει το κυπαρίσσι με το όνομα “Ο Προπάππους” πού βρίσκεται στη Χιλή και είναι ηλικίας άνω των 5.000 χρόνων.  

Το κυπαρίσσι ανήκει σε ένα δάσος 800 χιλιόμετρα από το Σαντιάγκο στο νότο της επαρχίας Λος-Ρίος. Την ακριβή θέση του πανάρχαιου δέντρου την γνωρίζουν μόνο οι δασοφύλακες και λίγοι επιστήμονες. Η διάμετρος του είναι 4 μέτρα και το ύψος του 28 μέτρα.  

Το 2020 με την βοήθεια του πιο μεγάλου στον κόσμο χειροκίνητου τρυπανιού έγινε μία προσπάθεια να πάρουν δείγματα από το κέντρο, την “καρδιά” του μεγάλου φυτού. Οι επιστήμονες δεν μπόρεσαν να φτάσουν στο κέντρο του δέντρου, ωστόσο οι υπολογισμοί δείχνουν ότι η ηλικία του “Προπάππου” είναι τουλάχιστον 5.000 χρόνια. Πρέπει να σημειωθεί ότι τα δέντρα άνω των 1.000 ετών δεν είναι πολλά στη Γη.  

Οι ερευνητές δηλώνουν ότι τέτοιου είδους “ζωντανά μνημεία” παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την επιστήμη. Η μελέτη τέτοιων δέντρων δίνει στους επιστήμονες την δυνατότητα να καταγράφουν την προσαρμοστικότητα του μεγάλου φυτού στις πλανητικών διαστάσεων αλλαγές. Λόγου χάρη, μελετώντας τους δακτυλίους, θα είναι δυνατή η καταγραφή των χρόνων ξηρασίας ή βροχερών χρόνων.  

Έτσι, ο “Προπάππους” από την Χιλή γίνεται “ένα παράθυρο στο παρελθόν” που θα δώσει πολύτιμες πληροφορίες για νέες μελέτες.  

Πηγή: techcult.ru

Γ. Γιαννακόπουλος 

www.ertnews.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *