Ο Πρόεδρος της Νιγηρίας Buhari λέει ότι τα όπλα που μεταφέρονται από τη Δύση στην Ουκρανία «φιλτράρονται» στην Υποσαχάρια Αφρική

Η νιγηριανή κυβέρνηση λέει ότι τα όπλα που αποστέλλονται από το εξωτερικό και που μεταφέρονται από τη Δύση στην ουκρανική κυβέρνηση έχουν αρχίσει να πολλαπλασιάζονται στην περιοχή της Δυτικής Αφρικής. Τα παράνομα όπλα έχουν αρχίσει να «φιλτράρονται» στην περιοχή, είπε ο Πρόεδρος της Νιγηρίας.

Επείγουσα προειδοποίηση εξέδωσε πρόσφατα ο ίδιος ο Πρόεδρος Muhammadu Buhari. Μια επίσημη δήλωση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του γραφείου της νιγηριανής προεδρίας ανέφερε ότι ο Μπουχάρι «προέτρεψε μεγαλύτερη επαγρύπνηση και ενίσχυση της ασφάλειας γύρω από τα σύνορα, εφιστώντας την προσοχή στον αυξημένο αριθμό όπλων, πυρομαχικών και άλλων όπλων από τον Πόλεμο Ρωσίας και Ουκρανίας στη λεκάνη της λίμνης Τσαντ».

Σηματοδοτεί την πιο ξεκάθαρη επιβεβαίωση μέχρι σήμερα ότι τα όπλα που προορίζονται για τις ουκρανικές δυνάμεις εξέρχονται από τη χώρα σε μεγάλους αριθμούς, όπως ακριβώς φοβόντουσαν πολλοί παρατηρητές δεδομένων των όπλων αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων που εισέρρευσαν κατά τη διάρκεια του εννεάμηνου Πολέμου.

No alternative text description for this image

Ο Πρόεδρος Buhari είπε: «Δυστυχώς, η κατάσταση στη Σαχέλ και ο μαινόμενος Πόλεμος στην Ουκρανία χρησιμεύουν ως κύριες πηγές όπλων και μαχητών που ενισχύουν τις τάξεις των τρομοκρατών στην περιοχή της λίμνης Τσαντ και άλλες περιοχές της Σαχέλ.

Ένα σημαντικό ποσοστό των όπλων και των πυρομαχικών που προμηθεύτηκαν για την εκτέλεση του Πολέμου στη Λιβύη συνεχίζει να βρίσκει το δρόμο του στην περιοχή της λίμνης Τσαντ και σε άλλα μέρη του Σαχέλ».

Και συνέχισε, «Τα όπλα που χρησιμοποιούνται για τον Πόλεμο στην Ουκρανία και τη Ρωσία αρχίζουν να φιλτράρονται εξίσου στην περιοχή».

«Αυτή η παράνομη διακίνηση όπλων στην περιοχή έχει εντείνει τη διάδοση φορητών όπλων και ελαφρού οπλισμού που συνεχίζει να απειλεί τη συλλογική μας ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή. Επομένως, υπάρχει επείγουσα ανάγκη για ταχείες συνεργατικές ενέργειες από τις υπηρεσίες ελέγχου των συνόρων και άλλες υπηρεσίες ασφαλείας να σταματήσουν την κυκλοφορία όλων των παράνομων όπλων στην περιοχή», σημείωσε ο Μπουχάρι.

Οι επικριτές του τεράστιου αγωγού όπλων των ΗΠΑ προς την Ουκρανία έχουν από καιρό επισημάνει ότι δεν υπάρχει καμία ευθύνη ή κατάλληλη παρακολούθηση από τη στιγμή που αυτά τα όπλα εισέλθουν στη χώρα, παρουσιάζοντας ώριμες ευκαιρίες για εγκληματίες, τρομοκράτες ή προσοδοφόρους πωλητές όπλων στη μαύρη αγορά.

Τον Οκτώβριο, η Φινλανδία άρχισε επίσης να προειδοποιεί ότι βλέπει όπλα που προωθούνται από τη Δύση στην Ουκρανία να φτάνουν σε διάφορες χώρες και να πέφτουν στα χέρια εγκληματικών συμμοριών.

Το NBI, που είναι το Εθνικό Γραφείο Ερευνών της Φινλανδίας, είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου εκείνη τη στιγμή, αναφέροντας σε μια ανακοίνωση, “Έχουμε δει σημάδια ότι αυτά τα όπλα έχουν ήδη βρει το δρόμο τους προς τη Φινλανδία”.

“Όπλα που αποστέλλονται [από διάφορες χώρες] στην Ουκρανία έχουν επίσης βρεθεί στη Σουηδία, τη Δανία και την Ολλανδία”, δήλωσε ο Επικεφαλής Ερευνητής του NBI, Christer Ahlgren, σύμφωνα με τα φινλανδικά μέσα ενημέρωσης.

 

ΠΗΓΗΠηγή

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *