Ο EMA εξετάζει τη θεραπεία Covid-19 με φάρμακο μονοκλωνικών αντισωμάτων

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε την ανασκόπηση των δεδομένων της μελέτης για πιθανή χρήση του φαρμάκου με μονοκλωνικά αντισώματα από τη βρετανική φαρμακευτική εταιρεία GlaxoSmithKline με στόχο να υποστηρίξει τις εθνικές αρχές που ενδέχεται να αποφασίσουν τη πρώιμη χρήση αυτού του φαρμάκου ενάντια στην COVID-19 πριν από την άδεια κυκλοφορίας.

Η ανασκόπηση θα περιλαμβάνει δεδομένα από μελέτη που συγκρίνει την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου και με εικονικό φάρμακο σε ασθενείς με ήπια έως μέτρια COVID-19 που έχουν υψηλό κίνδυνο να εξελίξουν πιο σοβαρή COVID-19. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δείχνουν ότι το φάρμακο μείωσε τον κίνδυνο νοσηλείας για περισσότερο από 24 ώρες ή θάνατο κατά 85% σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο.

Η επιτροπή ανθρωπίνων φαρμάκων του EMA θα εξετάσει πόσο καλά αποτρέπει το φάρμακο τη νοσηλεία και το θάνατο σε ασθενείς που δεν νοσηλεύονται COVID-19 και δεν χρειάζονται συμπληρωματικό οξυγόνο. Η επιτροπή θα εξετάσει επίσης δεδομένα σχετικά με την ποιότητα και την ασφάλεια του φαρμάκου.

Το φάρμακο των μονοκλωνικών αντισωμάτων VIR-7831 δεν έχει ακόμη εγκριθεί στην ΕΕ. Στις ΗΠΑ, η Glaxo και ο συνεργάτης της Vir Biotechnology είχαν ήδη υποβάλει αίτηση για έγκριση έκτακτης ανάγκης τον Μάρτιο.

Ανταπόκριση απο το Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης

www.ertnews.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *