Πάνω από 1.100 νεκροί, σκληρές μάχες σε 7 σημεία – FANTOMAS.GR

Για δύο χρόνια τουλάχιστον η Χαμάς παρουσίαζε μια «ψεύτικη» εικόνα σχετικά με τις προθέσεις της, προκειμένου να διασφαλίσει ότι το Ισραήλ θα αιφνιδιαζόταν όταν τελικά εξαπέλυε την αιματηρή επίθεσή της.

Τα παραπάνω αναφέρει στο Reuters πηγή κοντά στην οργάνωση, αποκαλύπτοντας πτυχές της «καμπάνιας παραπλάνησης» που προηγήθηκε της σοκαριστικής επίθεσης η οποία ξεκίνησε το Σάββατο, και έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής τον θάνατο τουλάχιστον 700 Ισραηλινών.

Η καμπάνια αυτή είχε ένα διπλό στόχο, σύμφωνα με την πηγή του πρακτορείου: Από μία πλευρά, η Χαμάς έπρεπε να πείσει το Ισραήλ ότι δεν επιθυμούσε την ένοπλη σύγκρουση, ενώ από την άλλη έπρεπε να διασφαλίσει ότι δεν θα υπήρχε η παραμικρή διαρροή σχετικά με τα ακριβή στρατιωτικά της σχέδια.

Με βάση αυτή τη μαρτυρία, και εκείνες τριών άλλων πηγών που συνδέονται με τις Ισραηλινές Αρχές, το Reuters συνθέτει το παζλ της «προετοιμασίας» της αιφνιδιαστικής επίθεσης, που πολλοί παραλληλίζουν με το χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου εναντίον των ΗΠΑ.

 

«Η Χαμάς έδινε στο Ισραήλ την εντύπωση ότι δεν ήταν έτοιμη για μάχη… Χρησιμοποίησε μια άνευ προηγουμένου τακτική για να παραπλανήσει το Ισραήλ τους τελευταίους μήνες, δημιουργώντας την εντύπωση ότι δεν είναι πρόθυμη να συγκρουστεί στο πεδίο της μάχης, ενώ παράλληλα ετοίμαζε αυτήν την τεράστια επίθεση», αναφέρει χαρακτηριστικά η πηγή κοντά στη Χαμάς.

Σύμφωνα με το ίδιο πρόσωπο, ενώ το Ισραήλ νόμιζε ότι είχε υπό έλεγχο την “εξαντλημένη από τις συγκρούσεις” Χαμάς χάρη στα οικονομικά κίνητρα που προσέφερε στους εργάτες της Γάζας, οι μαχητές της οργάνωσης εκπαιδεύονταν εντατικά, συχνά σε… κοινή θέα.

Βασικός άξονας του σχεδίου της Χαμάς ήταν να πειστεί το Ισραήλ ότι η οργάνωση νοιαζόταν περισσότερο για τη διασφάλιση της πρόσβασης εργαζομένων στη Λωρίδα της Γάζας σε δουλειές πέραν των συνόρων, και ότι δεν ενδιαφερόταν καθόλου να ξεκινήσει έναν νέο πόλεμο.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επίθεσής της η Χαμάς είχε φτιάξει έναν ψεύτικο «ισραηλινο οικισμό» στη Γάζα όπου μαχητές της εκπαιδεύονταν στην κατάληψή του, τραβώντας μάλιστα και βίντεο από τις ασκήσεις που πραγματοποιούσαν εκεί. «Σίγουρα θα τους είχαν δει οι Ισραηλινοί, αλλά ήταν πεπεισμένοι ότι δεν είχαν καμία πρόθεση να μπλέξουν σε έναν πόλεμο», λέει η πηγή.

Μετά τη σύγκρουση του 2021 με τη Χαμάς, το Ισράηλ επιδίωξε να δημιουργήσει ένα βασικό επίπεδο οικονομικής σταθερότητας στη Γάζα προσφέροντας οικονομικά κίνητρα, όπως χιλιάδες άδειες εργασίας ώστε κάτοικοι της Γάζας να μπορούν να δουλεύουν στο Ισραήλ ή τη Δυτική Όχθη, όπου οι μισθοί σε οικοδομές ή στα χωράφια μπορεί να είναι έως και 10 φορές υψηλότεροι.

«Πιστεύαμε ότι το γεγονός ότι έρχονταν για δουλειά και έφερναν χρήματα στη Γάζα θα δημιουργούσε κάποια ηρεμία. Κάναμε λάθος», δήλωσε εκπρόσωπος του Ισραηλινού Στρατού στο πρακτορείο. «Μας έκαναν να πιστέψουμε ότι ήθελαν χρήματα, όμως όλο αυτό το διάστημα εκπαιδεύονταν με ασκήσεις», είπε στο Reuters πηγή από τις δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ.

Στο πλαίσιο του «θεάτρου» που έπαιζε, η Χαμάς απείχε τα τελευταία 2 χρόνια από στρατιωτικές επιχείρησεις εναντίον του Ισραήλ, μια αποχή που είχε προκαλέσει μάλιστα αρκετές επικρίσεις από υποστηρικτές της, οι οποίοι θεωρούσαν ότι νοιάζεται πλέον μόνο για τα χρήματα.

Ένα άλλο σημαντικό σκέλος του σχεδίου της Χαμάς ήταν να φροντίσει να μην υπάρξει η παραμικρή διαρροή προς το Ισραήλ, το οποίο μέχρι πρόσφατα φημιζόταν για την ικανότητά του να «διεισδύει» σε ισλαμιστικές ομάδες και να παρακολουθεί τις κινήσεις τους.

Ακόμα και ηγετικά στελέχη της Χαμάς δεν γνώριζαν τον ακριβή σχεδιασμό της επίθεσης προτού αυτή μπει στην τελική ευθεία. Στο στάδιο της προετοιμασίας τους, οι 1000 μαχητές της Χαμάς που τελικά συμμετείχαν στην επίθεση δεν είχαν ιδέα για ποιον λόγο ακριβώς εκπαιδεύονταν, αναφέρει η πηγή του Reuters.Πηγή

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *