Περιμένουν χιλιάδες ιούς από τις νυχτερίδες μέχρι το 2070 . – FANTOMAS.GR

Το θερμότερο κλίμα θα οδηγήσει πολλά είδη ζώων σε νέες τοποθεσίες, στις οποίες θα μεταφέρουν τα παράσιτα και τα παθογόνα τους «αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης μολυσματικών ασθενειών που μεταπηδούν από τα ζώα στους ανθρώπους τα επόμενα 50 χρόνια», προβλέπουν οι επιστήμονες.

Καθώς μετακινούνται, ορισμένα είδη θα αρχίσουν να έρχονται σε επαφή μεταξύ τους για πρώτη φορά. Αλλά ο κίνδυνος θα είναι μεγαλύτερος στις πυκνοκατοικημένες περιοχές, ιδιαίτερα στην Αφρική και τη νοτιοανατολική Ασία.

Το περιοδικό Nature, το οποίο δημοσίευσε τη μελέτη, είναι ένα από τα πρώτα που αξιολογεί πώς οι παγκόσμιες αλλαγές θα μπορούσαν να δημιουργήσουν σε «μελλοντικά hotspot» για την κοινή χρήση ιών και τις αναδυόμενες ασθένειες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Κόλιν Κάρλσον από το Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν, προέβλεψαν με υπολογιστικά μοντέλα τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να κινούνται τα θηλαστικά, καθώς ο κόσμος θερμαίνεται κατά 2 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2070.

Αναμένουν τουλάχιστον 15.000 νέες μεταδόσεις ιών μεταξύ των ειδών, που οδηγούνται κυρίως από νυχτερίδες, οι οποίες συχνά μεταφέρουν ιούς που είναι πολύ πιθανό να μεταδοθούν στον άνθρωπο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) πιστεύει ότι το ξέσπασμα του νέου κορωνοϊού το 2020 στην Ουχάν της Κίνας πιθανότατα μεταδόθηκε από μια νυχτερίδα στον άνθρωπο μέσω ενός ενδιάμεσου είδους.

Οι επιστήμονες και οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο συμφωνούν ότι ο κόσμος πρέπει να επιδιώξει να περιορίσει την υπερθέρμανση κατά 1,5 βαθμό πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, για να αποφευχθεί η χειρότερη κλιματική καταστροφή.

 

Πηγή

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.