ΠΟΥ: Νέα εφαρμογή SunSmart Global UV παρέχει πληροφορίες για τα επίπεδα της υπεριώδους ακτινοβολίας και την προστασία

Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης

Μια νέα εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα που παρέχει τοπικές πληροφορίες για τα επίπεδα υπεριώδους ακτινοβολίας (UV) κυκλοφόρησε σήμερα πρώτη ημέρα του καλοκαιριού από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO), το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP) και την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO). Η εφαρμογή SunSmart Global UV παρέχει πενθήμερες προβλέψεις υπεριώδους ακτινοβολίας και καιρού σε τοποθεσίες με δυνατότητα αναζήτησης.

Υπογραμμίζει τις χρονικές περιόδους κατά τις οποίες απαιτείται προστασία από τον ήλιο, με στόχο να βοηθήσει τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να γνωρίζουν πότε να χρησιμοποιούν αντηλιακή προστασία, σε μια προσπάθεια να μειωθεί η παγκόσμια επιβάρυνση του καρκίνου του δέρματος και των βλαβών των ματιών που σχετίζονται με την υπεριώδη ακτινοβολία. 

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη δωρεάν  στο Apple App και στη Google Play. Παρέχει εξατομικευμένες επιλογές, ώστε οι χρήστες να μπορούν να λάβουν μέτρα για την προστασία της παρατεταμένης, υπερβολικής έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία, μια κύρια αιτία καρκίνου του δέρματος και άλλων ασθενειών που σχετίζονται με την υπεριώδη ακτινοβολία. Η εφαρμογή επιτρέπει τη συμπερίληψη εθνικών και τοπικών ροών δεδομένων και την προσαρμογή σε πολλές γλώσσες – προς το παρόν είναι διαθέσιμη στα κινέζικα, αγγλικά, γαλλικά, ρωσικά, ολλανδικά και ισπανικά. 

Υψηλός ο αριθμός των καρκίνων του δέρματος 

Σε παγκόσμιο επίπεδο, υπολογίζεται ότι πάνω από 1,5 εκατομμύριο περιπτώσεις καρκίνου του δέρματος όπως μελάνωμα ή μη μελάνωμα συνδυαστικά, διαγνώστηκαν το 2020. Την ίδια περίοδο, περισσότεροι από 120.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχασαν τη ζωή τους από αυτήν την ασθένεια που μπορεί να προληφθεί. Ένας από τους κύριους παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτούς τους καρκίνους είναι η υπερβολική υπεριώδη ακτινοβολία από την αραίωση του στρώματος του όζοντος της στρατόσφαιρας που προκύπτει από την απελευθέρωση ορισμένων ανθρωπογενών χημικών ουσιών. Εν τω μεταξύ, η προστασία των παιδιών από παρατεταμένες περιόδους στον ήλιο είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς η υπερβολική έκθεση στον ήλιο κατά τη διάρκεια αυτών των πρώτων ετών μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο ασθενειών που σχετίζονται με την υπεριώδη ακτινοβολία αργότερα στη ζωή. 

Δείκτης UV 

Η εφαρμογή βασίζεται στον δείκτη υπεριώδους ακτινοβολίας UV, ο οποίος περιγράφει το επίπεδο της ηλιακής ακτινοβολίας στην επιφάνεια της γης. Ο δείκτης υπεριώδους ακτινοβολίας αναφέρεται σε μια κλίμακα από 1 («Χαμηλό») έως 11 ως υψηλότερη (ή «Ακραία»). Όσο υψηλότερη είναι η τιμή του δείκτη, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα βλάβης στο δέρμα και στα μάτια και τόσο λιγότερος χρόνος χρειάζεται για να συμβεί βλάβη. Ο μέγιστος δείκτης υπεριώδους ακτινοβολίας είναι το ηλιακό μεσημέρι όταν ο ήλιος είναι ψηλότερα στον ουρανό. Συνιστάται η προσαρμογή των υπαίθριων δραστηριοτήτων και η χρήση αντηλιακής προστασίας όταν ο δείκτης UV είναι 3 ή μεγαλύτερος. Η ζημιά από την υπεριώδη ακτινοβολία είναι αθροιστική και η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να είναι επιβλαβής όταν οι άνθρωποι εκτίθενται για μεγάλες περιόδους – ακόμη και σε χαμηλά επίπεδα. 

 

www.ertnews.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.