ΠΟΥ: Περίπου 200 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων σε πάνω από 20 χώρες – Πρώτη μόλυνση στη Λατινική Αμερική

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε ότι περίπου 200 κρούσματα της ευλογίας των πιθήκων έχουν καταγραφεί σε περισσότερες από 20 χώρες, στις οποίες συνήθως δεν υπάρχουν μολύνσεις αυτής της νόσου. Ο ΠΟΥ χαρακτήρισε την επιδημία «περιορίσιμη» και πρότεινε τη δημιουργία αποθέματος ώστε να διανέμονται δίκαια τα περιορισμένα εμβόλια και φάρμακα που είναι διαθέσιμα παγκοσμίως.

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σημείωσε την Παρασκευή ότι υπάρχουν ακόμη πολλά αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με το τι πυροδότησε την πρωτοφανή έξαρση της ευλογιάς των πιθήκων εκτός Αφρικής, όμως δεν υπάρχουν στοιχεία ότι ευθύνονται μεταλλάξεις του ιού.

«Η πρώτη αλληλουχία του ιού δείχνει ότι το στέλεχος δεν διαφέρει από τα στελέχη που μπορούμε να βρούμε σε ενδημικές χώρες και (αυτή η έξαρση) πιθανότατα οφείλεται περισσότερο σε μια αλλαγή στην ανθρώπινη συμπεριφορά», δήλωσε η Δρ. Σίλβι Μπράιαντ, διευθύντρια του τμήματος του ΠΟΥ για την παγκόσμια ετοιμότητα για μολυσματικούς κινδύνους.

Σύμφωνα με το Associated Press, ενδεχομένως ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων να είναι μεγαλύτερος από αυτόν που ανακοίνωσε ο ΠΟΥ.

Την Παρασκευή, οι Αρχές της Ισπανίας ανέφεραν ότι ο αριθμός των μολύνσεων στη χώρα αυξήθηκε σε 98. Στη Βρετανία τα κρούσματα ανήλθαν σε 106, ενώ στην Πορτογαλία αυξήθηκαν στα 74.

Στην Αργεντινή, ανακοινώθηκε την Παρασκευή το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων σε έναν άνδρα από το Μπουένος Άιρες, σηματοδοτώντας την πρώτη μόλυνση στη Λατινική Αμερική.  Ο άνδρας είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Ισπανία. Το υπουργείο Υγείας της Αργεντινής διευκρίνισε ότι ο ασθενής είναι «σε καλή κατάσταση» και ότι όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί του είναι υπό παρακολούθηση και μέχρι στιγμής δεν έχουν εμφανίσει συμπτώματα.

Πηγή: The Associated Press

www.ertnews.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *